700 newtonméter és agymotorok az elektromos Ford Fiestában

Noha az elektromos autók kora még nincs a küszöbön, az egyre gyakrabban felbukkanó tanulmányok és szériává érő modellek bizony jelzik, hogy hamarosan már divatjamúlt lesz benzint csorgatni a tankba. Ezúttal a Ford és partnere, a Schaeffler mutatja be közös munkáját, az innovatív elektromos hajtással felvértezett Fiestát.

A Fiesta eWheelDrive jelen pillanatban még prototípusként futja a kilométereket, a gyártó pedig temérdek adatot és információt dolgoz fel a tesztelés segítségével, hogy minél mélyrehatóbb tudással rendelkezzen az elektromos kocsik működésével, viselkedésével kapcsolatosan. Ezúttal az agymotorok játsszák a főszerepet, nevezetesen két villanymotor hajtja a hátsó kerekeket, de a komplett kerékmodul gondoskodik a hűtésről, valamint a fékezésről is, írja az infogyor.hu.

Ennek a rendszernek köszönhetően gyakorlatilag minden olyan hely felszabadul a kis Fiestában, amelyet korábban a belső égésű motor, illetve a teljes hajtáslánc emésztett fel. Épp ezért a Ford bátorkodik olyan merész kijelentést tenni, hogy a manapság kétszemélyes kisautók méretében akár négyszemélyes konstrukciók is megvalósíthatók a helytakarékos elektromos hajtásnak köszönhetően Részletes adatok nem állnak rendelkezésre, azonban az tudvalevő, hogy az agymotorok mintegy 110 lóerő teljesítményt, valamint 700 newtonméter csúcsnyomatékot képesek leadni. Ennek tükrében nem csalódnánk, ha igencsak meglepő menetdinamikai produkciót mutatna be a Fiesta, ám ezeket a részleteket illetően a mérnökök még titkolóznak. „Roppant érdekes projekt, amin a Schaefflerrel dolgozunk, az autó új távlatokat nyit a nullemissziós járművek tekintetében a szokatlan helytakarékosságával és a kivételes manőverezhetőségével” – jelentette ki a Ford szóvivője.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.