6 nap és sötétbe borul a Föld egy órára

Tavaly óriási eredményekkel söpört végig a Föld Órája a világon: Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak a döntéshozók.

A világ legnagyobb önkéntes civil akciója mindenkinek lehetőséget ad a kapcsolódásra és a valódi tettekre. A WWF Magyarország idén izgalmas kihívást indított, amelyek teljesítésével Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy csökkentsd a természeti értékeinkre nehezedő nyomást.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12000 épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára – többek között a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, a Tokiói torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A közösségi oldalakon is tarolt a Föld Órája: három hónap leforgása alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált a mozgalom.

Az emberek 2017-ben is világszerte kiálltak az éghajlatváltozás ellen és a Föld megóvása mellett: az Egyesült Államokban olyan világsztárok hallatták hangjukat a Föld Óráján, mint a Maroon 5 zenekar vagy Jared Leto, Algériában minisztériumok fogtak össze, hogy együttes erővel hirdessék a fenntartható energiahasználatot. Fehéroroszország fővárosában, Minszkben hatalmas koncerttel ünnepelték a kezdeményezést, a csatlakozók pedig öko-képeslapokat küldhettek barátaiknak és családtagjaiknak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és a cselekvés fontosságára. Iránban egy héten át tartó erdőtelepítéssel adóztak a Földnek, Bhután pedig egy klímatudományi központot nyitott a Föld Óráján, ezzel is elősegítve a környezeti nevelést a fiatalok körében. Ausztrália Etiópiának adományozott napelemeket, hogy kisközösségek kerozinlámpáit leválthassák. A világ tehát tavaly is Föld Órája lázban égett, és a főszervező WWF idén is hasonló tettekre számít.

Teljesítsd a kihívást, és kapcsolódj a Földhöz!

Az idei Föld Órája fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz, és fenntartható életmódunkkal hozzájáruljunk annak egészséges működéséhez. Ennek fényében a WWF Magyarország útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek. “Az első kihívás során arra buzdítottunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként pedig azt kértük, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40%-át a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel” – folytatta. Egy kihívás van még hátra, kövesd a WWF Magyarország Facebook oldalát, hogy Te is képben legyél!

Fáklyás túra és csillagnézés

A résztvevők regisztrációi is gyűlnek az idei Föld Órájára! A www.foldoraja.hu oldalon több ötletes esemény is alakul erre az estére : Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik – az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült “szentjánosbogár-keresésre” invitálják a résztvevőket. A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

Regisztrálj Te is!

Még nem késő regisztrálni! Akár magánszemélyként, vállalatként, településként vagy intézményként jelentkezel, hozzájárulsz ahhoz, hogy bolygónk megőrizze azokat a természeti kincseit, amelyeket mára komoly veszélybe sodort az emberi tevékenység. Csatlakozz Te is, mert együtt lehetséges!

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.