5 éve robbant fel a Deepwater Horizon fúrótororny a Mexikói-öbölben

Öt évvel ezelőtt, 2010. április 21-én a Mexikói-öbölben a Deepwater Horizon fúrótornyon történt robbanás miatt meghalt 11 ember és az egyik legnagyobb olajkatasztrófa következett be, melynek a környezeti rombolóhatását a mai napig érezni. 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe.

Az elsüllyedt platform helyén mintegy ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A kútcsonkot csak 87 nappal a robbanás után sikerült eltömíteni a tenger mélyén. Az olaj egy jelentős hányada a robbanást követően nem emelkedett a felszínre, hanem a fúrólyuk körül leülepedett és réteges sávokban összegyűlt. Jelenleg is 3200 négyzetkilométernyi területen borítja lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben, mely azóta is mérgezi az élővilágot. Mivel az olaj nem bomlik le természetes úton, ezért ha nem tisztítják meg a területet, a kátrányréteg miatt teljesen elpusztul ezen a területen az élővilág pár éven belül.

2013 júliusában az amerikai Halliburton energiaügyi szolgáltató cég a bíróság előtt ismerte el, hogy megsemmisítette a katasztrófát követően az olajkút betonozásáról készült számítógépes szimulációs eredményeket. Korábbi vizsgálatok szerint a betonozás minőségi hiányosságai szénhidrogének beszivárgását okozhatták a kútba, és elképzelhető, hogy ez váltotta ki a robbanást.

A BP cégóriás 11 vádpontban ismerte el bűnösségét a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajkatasztrófa ügyében. A BP három tisztségviselője ellen 23 pontban emeltek vádat New Orleansban, egyebek között gondatlanságból elkövetett emberölésért. A cég felelősnek vallotta magát a munkások halálával és a kongresszus előtt való hamis tanúskodással kapcsolatos bűncselekményekben és két szabálysértésben.

A BP megállapodott a minisztériummal, hogy öt év alatt összesen 4,5 milliárd dolláros (ezermilliárd forintos) pénzbírságot fizet a tárcának, az amerikai hal- és vadvédelmi alapnak, a tudományos akadémiának és az értékpapír-piaci felügyeletnek (SEC). Ez messze a legnagyobb pénzbüntetés, amelyet az amerikai és a brit igazságszolgáltatás történetében bármely vállalatra valaha kiróttak.

forrás: greenprofit.hu

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.