46 megawattos szélerőmű projekt indul Montenegróban

Hamarosan elindul Montenegróban a Wind Farm project megvalósítása, amellyel 23, egyenként 2 megawattos szélerőművet építenek fel a balkáni országban. A fejlesztést kínai, máltai és angol cégek együttműködése keretében valósul meg. A helyi piacok, az ország közelsége és a fejlesztési potenciál révén, a magyar vállalatok számára is érdekesek lehetnek.

Montenegróban hamarosan megkezdődik az ország egyik legjelentősebb megújulóenergetikai fejlesztése, a nem túl kreatívan Wind Farm project névre keresztelt beruházás. Ennek keretében összesen 23, egyenként 2 megawatt beépített kapacitással rendelkező szélturbinát építenek, amelyek várhatóan évente 100 gigawattóra villamos energiát fognak termelni.

Az ország miniszterelnöke, Joseph Muscat szerint a beruházás egyszerre fogja csökkenteni Montenegró szén-dioxid kibocsátását, illetve fedezni az ország energiaigényének 3 százalékát. A Wind Farm project Málta legnagyobb áramtermelő és –elosztó vállalata az Enemalta, a Shanghai Electric Power és az Envision kínai cégek, illetve a Balkánra specializálódott befektetési alap, a Vestigo együttműködése révén fog megvalósulni.

Montenegró, közelsége miatt, a magyar energetikai cégek számára is potenciális befektetési lehetőséget jelent, ráadásul Muscat szerint a Wind Farm project jövedelme az Enemaltanál fog maradni. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy így a balkáni ország újabb beruházásokra számíthat majd a máltai vállalat részéről.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.