4 tipp a környezetbarát lakberendezésért

Ma már szinte természetes, hogy energiatakarékosak legyenek háztartási gépeink, és ezzel óvjuk a természetet. De hogyan lehet környezetbarát módon berendezni otthonunkat?

4 tippet adunk ehhez: NE CSAK KÉNYELMES ÉS SZÉP LEGYEN

A bútorok előállítása során keletkező hulladékok (lakk, festék, ragasztóanyagok) mind terhelhetik a környezetet. A préselt bútorlapokból készült tárgyaknál a ragasztóanyagként használt műgyantából formaldehid párolog ki. Így ha új bútort vásárolunk, és nincs lehetőségünk öko-változatot beszerezni, egy-két nap alatt jól szellőztessük ki, mielőtt a lakásba vinnénk. De mára a környezettudatos darabok között is ízlésünk szerint válogathatunk: bioműanyag, kartonpapír, FSC minősítésű – azt igazolandó, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származik – fa alapanyagok és a környezetkímélő előállítási módszerek. Számtalan szabvány és minősítés igazolhatja mindezt. Érdemes a forgalmazónál érdeklődni, de sokat segíthet a címke is, amelyen (jobb esetben) feltüntetik, hogy a termék milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

GONDOLJUK ÚJRA!

Mielőtt gondolkodás nélkül kidobnánk valamit, számoljunk magunkban tízig, és játsszunk el egy kicsit a gondolattal: vajon máshol a lakásban nem mutatna-e jól az a lámpa vagy falióra. Lehet, hogy egy kis átalakítással a régi asztalból tökéletes kerti bútor lenne. Ha azonban a feleslegessé vált darabnak mindenképpen mennie kell, inkább próbáljuk eladni vagy eladományozni, hogy ne terhelje szemétként a környezetet.

VÁLASSZUNK SZÍNEKET!

Környezetbarát falfestékből. A hagyományosnak mondható falszínezők ugyanis meglehetősen sok káros anyagot tartalmaznak: a formaldehid, az ólom, és persze a kőolajszármazékok, melyek mérgező gázokat bocsátanak ki. Szerencsére többféle megoldás is létezik arra, hogy ezek a festékes vödrök a küszöbünkön kívül maradjanak. Ősi módszer a mésszel festés, de választhatunk természetes alapanyagokból készült újfajta festékeket is, melyektől a fal tud szellőzni, és amelyek nagyon kevés vagy zéró (0,5 gramm/liter vagy annál kevesebb) illékony anyagot bocsátanak ki. Akad olyan is, amelyik nedves törlőkendővel tisztítható.

TALP ALÁ VALÓ Padló gyanánt kézenfekvő megoldás egy szép faparketta. De érdemes kicsit tágítani látókörünket, hiszen a polírozott beton, egy természetes anyagokból előállított pihe-puha szőnyeg, vagy az újrahasznosított üvegből készült csempe is kellemes látványt nyújt, és tartós dekoráció lehet, írja a spatrendonline.hu.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.