30%-ban megújuló energiák Angliában?!

Megvarjálták a teljes rendszert, 2014-től megszüntetik az állami támogatásokat a szárazföldi telepítésre.

Nagy-Britanniában 2015-től megszüntetik a szárazföldi szélerőművek és a napenergia állami támogatását, cserébe a tengeri szélenergia hasznosítása ugrásszerűen megnő. –Írja a hir24.hu. Az Egyesült Királyság tartani akarja a 2020-as célkitűzéseit, miszerint 30%-ban megújuló energiaforrásokból fedezi villamos-energia fogyasztását. A kormány azt állítja, nagyon jól halad: a magánszektor 2010 óta 31 milliárd £ értében ruházott be megújuló energiákba, az idén április-június közötti felmérés szerint már 15,5% fedezik a fogyasztásnak. Attól, hogy megszűnnek a szárazföldi támogatások, továbbra is remek befektetés a zöld beruházás. Jöjjenek a részletek, hol tart most, és merre haladnak a britek!

Szél

A szél erejét használják fel a turbinalapátok forgatásához, melyhez egy generátor csatlakozik. A szélturbinák hagyományos szárazföldi elhelyezés helyett egyre inkább offshore módon, tengeren valósítják meg.

Mennyit használunk most: A szélenergia jelenleg 7,5 százalékát teszi ki a villamosenergia-termelés az Egyesült Királyságban. RenewableUK azt mondja, hogy jelenleg több mint 5100 turbina működik a szigetországban.

Célok: A kormány tengeri szélenergia-kapacitást kb 3.7GW-ról 16GW-ra, és a szárazföldi szélenergia kapacitás 6.7GW-ról a 13GW-ra kívánja növelni 2020-ra.

Tengerentúli összehasonlítások és új projektek: Kína, az Egyesült Államok és Németország rendelkezik a legnagyobb kapacitással szélenergia terén, az Egyesült Királyság hatodik a listán. Körülbelül 960 turbinánk jelenleg is épül az Egyesült Királyságban, és további 2711 turbinát már jóváhagyott az építési hatóság.

Érvek és ellenérvek: A szélenergia viszonylag megfizethető, de turbinák csak akkor kapcsolnak be, ha a szél elég erősen fúj. Az Offshore szélerőműveket drágább megépíteni, a szárazföldi szélerőműveket gyakran kritizálják amiatt, hogy tönkreteszi a vidék szépségét.

Költségek:  A tervezett költségeket is meghatározták egy államilag támogatott garantált minimum tarifával. Ennek alapján a szárazföldi szélenergia projektek ára 2014/15-ben  £ 100/MWh  esett, 2018/19 pedig  £ 95/MWh-ra csökken. Az ár a tengeri szélenergia projektre beállítva £ 155/MWh 2014/15,illetve  £ 135/MWh az 2018/19 évre.

Nap

A napfény energiáját használják fel, halmozott kristályos anyagok segítségével, mint például a szilícium. Amikor a táblákat süti a nap, elektromos áramot termelnek.

Mennyit használunk most: kombinált hullámú-és árapály-energia és a napenergia mindössze 0,5 százaléka az összes villamosenergia-termelésnek.

Célok: Hivatalosan a kormány azt tervezi, hogy elérje 10GW 2020-ra, ezzel mintegy 7 millió otthonnak biztosítanák az ellátását. Gregory Barker, az energia és az éghajlatváltozás miniszter szerint a reális cél a 20GW elérése még 2023 előtt.

Tengerentúli összehasonlítás és az új projektek: Az élen idén még a tavaly is győztes Németország volt, a termelési kapacitásuk, 7.6GW. Kína, az Egyesült Államok és Japán várhatóan megelőzi a következő évben. Az Egyesült Királyság tízedik a listán, de várhatóan a hetedik helyre lép 2014-ben.

Érvek és ellenérvek: A Napból érkező energia nem fogy el, nem bocsát ki szén-dioxidot, és teljesen ingyenes. A nap azonban nem ragyog 24 óráján keresztül és a panelek telepítése magas kezdeti befektetés

Költség: A tervezett költségeket óriásprojektek árából számolták ki, ezek alapján £ 125/MWh 2014/5-re, illetve £ 110/MWh 2018/19 évre. Ezt a  becslést várhatóan módosítani kell.

Víz

Folyóvizek energiájának hasznosítása.

Mennyit használunk most: A termelés mindössze 1,2 százalékát teszik ki az Egyesült Királyságban.

Célok: A kormány nem szándékozik komoly beruházásokat tenni ezen a téren, csak egy szerény hozzájárulás lesz 2020-ig. A becslések szerint a jelenlegi 850MW-ot 1550MW-ra növelik.

Tengerentúli összehasonlítások és új projektek: Kína, Brazília, az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország a legnagyobb vízenergia kapacitással rendelkező országok. Együtt kiteszik a világ hydro-kapacitásának több mint felét. Az Egyesült Királyságban jelenleg korlátozott a használat, nem csak azért, mert a környezetvédelmi szempontoknak nem felel meg, hanem azért is, mert sok a gazdaságilag vonzóbb programot használnak már.

Érvek és ellenérvek: Ellentétben a szél-és napenergiával, vízenergia nem egy időszakos energiaforrás. Ha a gát felépül, az üzemeltetési és karbantartási költségek alacsonyak maradnak. Kezdeti költségek magasak, nem megfelelő kezelés esetén árvíz és környezeti károk jelentkezhetnek.

Költség: A tervezet lehívási ára vízenergia projektek esetében £ 95/MWh a 2014/15-tól 2018/19-ig.

Bioenergia

Bioenergiát növényi és állati hulladékokból nyerünk. Például fa vagy trágya égetésével lehet energiát előállítani.

Mennyit használunk most: Az összes termelés 6,3 százaléka bioenergiából származik.

Célok: Kormány rendkívül bizonytalan becsléseket tud csak felmutatni, 8 és 11 százalék közé saccolják 2020-ig a bővülést.

Tengerentúli összehasonlítás és az új projektek: 2012-ben az Egyesült Államokban volt a legnagyobb telepített biomassza kapacitás, majd Brazíliában és Kínában. Az Egyesült Királyságkilencedik a listán, mögötte Németország, Ausztria, Svédország, India és Olaszországban. A The Guardian szerint, jelenleg nyolc biomassza erőmű működik az Egyesült Királyságban, és további hét van előkészületben.

Érvek és ellenérvek: Rendkívüli probléma a növekvő hulladék a világon, így annak feldolgozása számos gazdasági és környezeti előnnyel jár. A túlzott támogatás fenntarthatatlan biomasszával szemben, mivel erdőirtáshoz vezethet, az üvegházhatású gázok is nagy mennyiségben a levegőbe kerülhetnek.

Költség: A tervezet lehívási ára biomassza átalakítás projekteknél  £ 105/MWh a következő hat évben.

Hullám-és árapály

A természetes hullámok és áramlatok mozgását használják ki egy generátor segítségével.

Mennyit használunk most: Kombinált nap-, hullám-és árapály-energia számlák mindössze 0,5 százaléka az összes villamosenergia-termelésnek.

Célok: Hullám-és árapály energia képes lenne megfelelni akár a teljes fogyasztás 20 százalékának fedezésére.  A kormány előrejelzése szerint akár 300MW termelési kapacitást lehetne vetni a 2020-ra, ami megegyezik azzal, hogy a termelt energia 210.000 otthonnak adna áramot. A távlati célok szerint 27GW-os teljesítményt 2050-re érik el, ami 18900000 otthon ellátását fogja biztosítani.

Tengerentúli összehasonlítás és az új projektek: Az Egyesült Királyságról azt mondják, hogy a világ vezető hullám-és árapály-energia felhasználója, több hullám-és árapály eszközt telepített, mint a világ többi része együttvéve. Az ipar azonban még mindig a korai szakaszában van., további kutatásokra van szükség a hatékony alkalmazáshoz.

Érvek és ellenérvek: Az áramlatok és a hullámok kiszámíthatóak, de a zord környezet és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a telepítés és kezelés rengeteg költséget és kihívást jelent.

Költség: A tervezet kötési ár £ 305/MWh mindkét típusú villamos energiatermelőre  a következő hat évben.  ·

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.