3 milliárd forintot ad a kormány egy napelemesház-építő versenyre

Egy egyetemi innovációs versenyről van szó, amelyet jövőre Szentendrén rendeznek.

A kormány 3 milliárd forinttal támogatja a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny lebonyolítását – írja az MTI, amely szerint a határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben is megjelent. A Solar Decathlon egy olyan nemzetközi verseny, amelyen egyetemek és főiskolák csapatai indulnak el, feladatuk pedig egy kizárólag napenergiával működő aktív ház megtervezése és megépítése. A megtervezett házakat a verseny kiválasztott helyszínén meg is kell építeni, majd különböző szempontok szerint értékelik ezeket. A Budapesti Műszaki Egyetem csapat a 2012-es, Madridban rendezett versenyen összesítésben a 6. helyet szerezte meg Odooproject nevű házával az akkor 18 induló közül.

A Solar Decathlon Europe helyszíne Szentendre lesz, vagyis itt fogják felépíteni napelemes házaikat a versenyző csapatok, ráadásul ez lesz az első alkalom, hogy kelet-európai országban rendezik a 10 napig tartó versenyt, amely számos látogatót is szokott vonzani. A verseny a honlapja szerint július 12-28. között lesz, a felépült házakat viszont szeptember végéig meg lehet majd nézni Szentendrén.

A verseny kiírása szerint a 2019-es pályázóknak ügyelniük kell a helyi és újrahasznosított alapanyagok használatára, mind a négy évszakban használható háakat kell tervezniük, amelyek nyáron sem melegednek túl, lehetőség szerint természetes megoldásokat kell alkalmazniuk, valamint csendes, hatékony és irányítható rendszert kell építenük, amely okos megoldásokat is alkalmaz. A magyar helyszín miatt pedig különös hangsúlyt kell fektetniük arra is, hogy meglévő épületekkel kezdjenek valamit.

A versenyen külön indul a Budapesti Műszaki Egyetem mellett a Miskolci Egyetem csapata is (együttműködve többek között a Soproni Egyetemmel), de a brightoni egyetem partnereként a Debreceni Egyetem, az amerikai marylandi egyetem partnereként pedig az Óbudai Egyetem diákjai is részt vesznek majd benne, írta a hvg.hu.

A közlöny szerint infrastrukturális beruházásokra 1,545 milliárd forint, a rendezvény előkészítésére és megvalósítására 1,248 milliárd forint, a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont jövő évi működtetésére 200 millió forint jut.

 

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.