25 évig bírja az új csodavillanykörte

Kereskedelmi forgalomba került az amerikai energiaügyi minisztérium Bright Tomorrow Lighting Prize versenyét megnyerő világítótest, a Philips ledes villanykörtéje. A pályázaton a jövő fényforrását keresték, a fő szempontok az energiatakarékosság, a környezetbarát gyártás és működés voltak.

A Philips díjnyertes villanykörtéje a hagyományos izzószál helyett fényemittáló diódát, azaz ledet használ, és egy 60 wattos égőével egyenértékű fényt bocsát ki hatodannyi energiafogyasztással, írja az index.hu. A fénye a tesztek szerint sokkal természetesebb, és szembarátabb, mint az izzóké szokott lenni, és a gyártásakor is elkerülik a mérgező és veszélyes anyagok használatát. A hatékonyságát az alacsony fogyasztás mellett a kiugró élettartam adja: a cég 25 évnyi üzemidőt garantál, mielőtt a körte kiégne. Ez évi átlagban villanykörténként hat dollár (nagyjából 1300 forint) megtakarítást jelent, ami az energiaügyi minisztérium számításai szerint csak az USA-nak évi 3,9 milliárd dollárt hozna, ha az ország minden 60 wattos villanykörtéjét lecserélnék. Ezen túl pedig 20 millió tonnával kevesebb lenne az éves szén-dioxid-kibocsátás is. Egy ilyen átálláshoz azonban mélyen a zsebbe kellene nyúlni: egyetlen égő 49,97 dollárba, vagyis ből 11 ezer forintba kerül – bár ha hihetünk a reklámnak, alig több mint nyolc év alatt behozza az árát az alacsonyabb villanyszámlával. Egyelőre csak néhány New York-i márkaboltban kapható, de online is lehet rendelni belőle.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.