A világtenger szintje 2100-ig legalább egy méterrel nő, a klímakutatók legújabb megállapításai szerint - ezzel a bejelentéssel kezdődött kedden Koppenhágában az a háromnapos kutatói klímakonferencia, amely az év végi nagy uniós klímacsúcsot hivatott előkészíteni.

2100-ig egy méterrel nő a tengerek szintje

A világtenger szintje 2100-ig legalább egy méterrel nő, a klímakutatók legújabb megállapításai szerint – ezzel a bejelentéssel kezdődött kedden Koppenhágában az a háromnapos kutatói klímakonferencia, amely az év végi nagy uniós klímacsúcsot hivatott előkészíteni.

A Klíma Világtanács 2007-ben közzétett előrejelzése szerint az évszázad végéig – 6,4 Celsius fokos valószínűsített felmelegedés esetén – 18-59 centiméteres tengerszint emelkedést jeleztek. Most azonban az állandó melegedés következtében a tengerszint emelkedésének gyorsulását várják.

A koppenhágai klímatalálkozón, amelyen 80 országból mintegy kétezer kutató vesz részt, újabb műholdfelvételek és földi megfigyelések alapján hozták nyilvánosságra ezt a korábbinál is riasztóbb várakozást. Ha ez az új prognózis teljesül, az a lakott területek 10 százalékát “jelentősen érinti”, hangzott el.

A résztvevők júniusig átfogó jelentést késztenek az év végi klímacsúcsra, amelyre december 7-e és 18-a között kerül sor, szintén Koppenhágában. A csúcstalálkozón várhatóan létrejön a kiotói jegyzőkönyvet felváltó új egyezmény.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.