2021-től lőttek a fosszilis erőműveknek! A napelemeké a jövő!

Egy olyan világot élünk, ahol a kettős folyamat zajlik. A megújuló energiaforrásra támaszkodó energiatermelés egyre csak növekszik, míg a fosszilis energiaforrások kitermelését és hasznosítását igyekeznek visszaszorítani az országok.

Erre a folyamatra erősít rá az a nemrégiben kihirdetett európai rendelet is, ami a hagyományos szénhidrogén alapú energiatermelés támogatását kívánja megszüntetni.

2021-TŐL NINCS TÖBB TÁMOGATÁS A FOSSZILIS ERŐMŰVEK RÉSZÉRE

Az Európai Beruházási Bank (EBB) döntése alapján fokozatosan leépíti a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozását 2021-ig. Mindez azt jelenti, hogy fosszilis erőműre kért támogatásokat a bank csupán az évvégéig folyósít, azt követően nem. Az Európai Unió 2021-et követően befejezi az olaj-, gáz- és szén felhasználású projektek finanszírozását, ami éves szinten nagyjából 2 milliárd eurós csökkentést jelent az energiaszektort érintő befektetésekben. Az általános tilalom az EU-n belül nem egyszerre lép hatályba, hanem bizonyos tagállamokban egy évvel később néhány ország lobbierejének köszönhetően. A támogatások vélhetően a megújuló (például napelemek) szektorhoz kerülnek átcsoportosításra.

A múltat elemezve, az EBB 2013 és 2019 között nagyjából 13,4 milliárd euróval támogatta a fosszilis energiatermeléssel kapcsolatos projekteket. 2019-ben ez a finanszírozás mértéke körülbelül 2 milliárd euró volt. Az Európai Beruházási Bank új elvárásai alapján a támogatásigénylőknek előzetesen be kell bizonyítaniuk, hogy a tervezett energetikai beruházás kilowattonként kevesebb mint 250 gramm széndioxidot bocsát ki az energiatermelés során. Ez természetesen a megújuló beruházások (napelemes rendszerek, szélerőművek) számára könnyedén megugorható lesz, hisz az alternatív energiatermelés nem jár emisszióval. Ugyanakkor a szénre, olajra, gázra települt erőművek a ma ismert technológiai feltételek mellett nem tudják biztosítani az elvárásnak való megfelelést.

MI LESZ A NAGY GÁZPROJEKTEKKEL ÉS A JÖVŐVEL?

A gázipari projekt természetesen nem kerülnek leállításra, viszont a projektek esetében gondoskodni kell a keletkező szén-dioxid leválasztásáról és tárolásáról, illetve a kitermelt gáz és biogáz keverékének felhasználását. A gáz alapú projektek azért élvezhetik még valamelyest a támogatást az EU-tagállamokban, mivel a szénnél és az olajnál tisztább alternatívának tekinthetők, vagyis nem járnak olyan mértékű károsanyag-kibocsátással. Ennek ellenére a legnagyobb energetikai támogatásokat majd a napelemes rendszerek élvezhetik.

A meghozott határozatot a különböző környezetvédelmi szervezetek nagy örömmel fogadták. Az ökotudatos szervezetek álláspontja szerint az intézkedéssel helyükre kerül a megtérülési értékrend, hisz korábban azért növekedhetett a fosszilis erőművek száma, mert jelentős támogatás állt mögöttük. Ez okozta a megújuló energiák megtérülési vitáit is. Európában az újonnan megszületett zéró emissziós célkitűzések pedig nem valósulhatnának meg úgy, ha a hagyományos energiaforrásokra alapozott energiatermelés a továbbiakban is prioritást élvezne. Cél, hogy minél több lakossági és vállalati napelemes rendszer, környezetbarát vízerőmű és szélerőmű épüljön kontinens szerte.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.