2016-ra a megújuló energiák túlszárnyalják a gázt

A megújuló energiák már 2016-ra túlszárnyalják a gáztermelést, és megkétszerezik az atomenergiát – ez az előrejelzése a Nemzetközi Energia-szövetségnek.

A “Medium Term Renewable Energy Market Report (MTRMR)” című jelentés szerint a nehéz gazdasági helyzet ellenére a következő öt évben világviszonylatban 40%-kal nő a megújuló energiák aránya, és 2018-ra már eléri a 25%-ot, szemben a 2011-es 20%kal. Ezen belül – ugyancsak 2018-ra – a szélből, napból, földhőből és bionenergiából származó termelés összességében 8%-ot ad, megduplázva a 2011-es, 4%-os teljesítményt, írja az energiacentrum.com.

Miközben a költségek egyre csökkennek, a megújuló energiák önmaguk erényeinek köszönhetően is tartják magukat a fosszilis tüzelő anyagok új nemzedékével szemben – mondta Maria Van Der Hooven, az IEA igazgatója, aki szerint a tiszta energiák terjedéséhez hosszú távú gondolkodás szükséges – A politikai bizonytalanság a befektetők számára az első számú közellenség. Sok esetben a megújuló energiáknak nincsen szükségük a jelenleginél magasabb gazdasági ösztönzőkre, csupán hosszú távú politikára, amely olyan kereteket irányoz elő, amelyek összhangban vannak a nemzetközi közösség célkitűzéseivel.”

Az igazgató-asszony emlékeztetett arra, hogy a fosszilis tüzelőanyag állami támogatása jelenleg még mindig a hatszorosa a megújuló energiákénak.  2012-ben a globális megújuló energia-termelés elérte a 4.860 TWh-át, amely megfelel Kína teljes villamos energia-fogyasztásának.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.