2016 első fele a tengeri-szélerőművek sikerét hozta Németországban

Németország szélenergia ipara továbbra is fejlődést mutat. A tengeri-szélerőművek esetében 258 megawattnyi új létesítést hoztak létre a németek 2016 első féléve során.

A szakértők szerint ez a szám év végéig elérheti a 700 megawattot is. Az EWeLiNe technológia elterjedése pedig további létesítéseket eredményezhet. Németország tengeri-szélerőműinek összkapaciátsa elérte a 3552,2 megawattot, ami 835 turbina működését jelenti. További 324 megawatt teljesítményű tengerparti-létesítés pedig arra vár, hogy a villamosenergia-hálózatra kapcsolják. 2016 első félévében ez az ágazat további 258 megawattal bővült, az előrejelzések szerint pedig 2017-ig, az éves létesítések mértéke elérheti a 700 megawattot is.

A BWE (Német Szélenergia Szövetség) szerint ahhoz, hogy Németország növelni tudja a megújuló energiaforrások által megtermelt energia mennyiségét, ahhoz a tengeri-szélerőművek építésre kell fektetni a hangsúlyt.

A 2016 júniusában megjelent hírek szerint a német kormány 2017 elejétől visszafogná a szárazföldi-szélenergia ipar növekedését, ugyanis a villamosenergia-hálózat túlterhelésétől tartanak. A korlátozások bevezetéséig ugyan még várni kell, azonban ha életbe lép a szankció, az nem csak a szárazföldi projekteket, hanem az a leendő offshore, azaz a tengerparti egységeket is érinteni fogja.

Jó hír azonban a megújulóenergetika iparára nézve, hogy a nemrég kifejlesztett EWeLiNe elnevezésű rendszerrel akár 48 órával előre is meghatározhatják a megújulóenergetikai egységek által megtermelt energia mennyiségét, ezáltal hatékonyabban tehermentesíthetik az egyre nagyobb terhelés alatt álló villamosenergia-hálózatokat.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.