2015 után melegrekordokat dönt majd 2016 is

A Föld éghajlata két év alatt jelentősen megváltozik. Az angol meteorológiai hivatal (Met Office) új jelentése szerint 2015-ben és 2016-ben sorban dőlnek majd a globális hőmérsékleti rekordok.

Már 2014-ben megtört a legmelegebb év eddigi rekordja: hőhullámok fojtogatták Kínát, Oroszországot, Ausztráliát és Dél-Amerika egy részét. Az üvegházhatást kiváltó gázok jelenléte ellenére azonban az elmúlt évtizedet viszonylag lassú légköri melegedés jellemezte, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy megállt a klímaváltozás.

Valójában erról szó sincs. A gázok által csapdába ejtett hőt az óceánok raktározták el. Az óceánok áramlása megfordul, ami hirtelen felmelegedést okoz majd a léghőmérsékletben is.

A Guardian által részletesen idézett jelentés megvizsgálta, milyen okok tehetők elsősorban felelőssé a változások miatt. A vizsgált tényezők közül a legnagyobb hatás a szén-dioxid-kibocsátásnak tudható be, és ez a hatás a jövőben is jelentős marad.

A Csendes-óceánon az El Niño új csúcsokat dönt majd. 1998 óta most lesz a legnagyobb hatással a globális éghajlatra. Már most gyengítette az indiai monszunidőszakot, és az Atlanti-óceán hurrikán szezonját. Hosszabb távon a Csendes-óceán áramlási rendszere is melegebb fázisra vált.

Az Atlanti-óceán északi részén viszont ellentétes hatás érvényesül. Nagy-Britannia és Észak-Európa éghajlatát hűvösebb periódus jellemzi majd.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.