2 hónap alatt háromezer bejelentés érkezett a HulladékRadaron

Háromezer bejelentés érkezett illegális hulladéklerakásról a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programot segítő mobiltelefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn Kaposváron, sajtótájékoztatón.

Boros Anita a “Tisztítsuk meg az országot!” települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek kezdetét jelentő eseményen egy illegális hulladéklerakó helyszínén állva kiemelte: a bejelentők hatezer fotót küldtek a még tesztelés alatt álló HulladékRadar applikáción keresztül.

Az illegális hulladéklerakás országos probléma, nincs olyan település, amely valamilyen szempontból ne lenne érintett, a megoldáshoz állami társaságok, közigazgatási szervek, helyi önkormányzatok összefogására és az állampolgárok támogatására van szükség – jelentette ki. Az államtitkár kiemelte, hogy a Pannon Egyetem szeptember 15-én elkészült felmérésében a megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint a környezet védelmével “igenis foglalkozni kell”, a nyilatkozók az egyik legkárosabb környezetvédelmi problémaként az illegális hulladéklerakást jelölték meg. Boros Anita felidézte, hogy a “Tisztítsuk meg az országot!” program próbaidőszaka szeptember végéig tart.

Ennek során megvizsgálják, mik az illegális hulladékot lerakók szokásai, milyen típusú, összetételű a hulladék, és mekkora kapacitás kell a lerakott mennyiség felszámolására. Túl vagyunk a Magyar Közút Zrt., a MÁV Zrt. és a Pilisi Parkerdő pilotprojektjein valamint, a Tiszához és a Bodroghoz kapcsolódó próbaprojekteken – jegyezte meg.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a somogyi megyeszékhelyen még a héten megkezdődik és a tervek szerint a tél beállta előtt befejeződik a város több mint húsz illegális hulladéklerakójának felszámolása. Hozzátette, a helyi illegális lerakások jelzésére külön alkalmazás készült, az arra érkező információkat továbbítják az országos applikációs rendszerbe. A városnak a programhoz kapcsolódó intézkedései között említette, hogy fél tonnáról egy tonnára emelik az építési törmeléknek azt a mennyiségét, amely díjmentesen lerakható az erre szolgáló helyen.

A városnak évi 30-50 millió forintjába kerül az illegális hulladéklerakók felszámolása, ez tarthatatlan – mutatott rá a politikus. Úgy vélte: az országos programnak nemcsak a felszámolásra, hanem az illegálisan lerakott hulladék újrakeletkezésére is megoldást kell találnia. A polgármester szavai szerint Kaposváron annak ellenére történnek illegális lerakások, hogy a kommunális hulladék szállítási díja az egyik legalacsonyabb az országban, működik a szelektívhulladék- és a zöldhulladékgyűjtés, és hamarosan megkezdődik a használt sütőolaj begyűjtése is. Kaposváron az elmúlt négy-öt hónapban huszonegy szabálysértési eljárás indult illegális hulladéklerakás miatt, a 100 ezer és 200 ezer forint közötti összegre büntetett elkövetőkből húszat közterületi kamerákkal buktattak le – közölte.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.