1880 óta a második legmelegebb tél volt az idei

Bár világszerte sokan érezhették úgy, hogy az idei különösen hideg és kemény tél volt, messze járnak az igazságtól: éghajlatkutatók szerint az idei volt az utóbbi 130 év második legmelegebb tele.

A NASA szerint 1880 – vagyis a mérések bevezetése – óta csak a 2006-2007-es téli évszak volt melegebb – számoltak be az amerikai kutatásokról a németországi Potsdamban működő Klímakutató Intézet munkatársai.
Az egész bolygót tekintve a december elejétől február végéig terjedő időszak rendkívül melegnek bizonyult. A NASA Goddard Központja szerint emellett az egész 2009-es év rekordhőmérsékletet hozott, és az eddig mért második legmelegebb 12 hónap volt.
A 2000 óta eltelt évek a mérések bevezetése óta minden alkalommal rekordot döntöttek, vagyis egyre melegebb volt az utóbbi években. 1880 óta a globális átlaghőmérséklet összességében 0,8 fokkal emelkedett.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.