Észak-Dunántúl legnagyobb magánberuházásban épült napelemes kiserőműve működik a szombathelyi BPW-Hungária Kft.-nél, amely 185 család áramfogyasztásának megfelelő áramot termel, és évente 170 tonna széndioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet - közölte az MTI-vel a futóműveket és futómű rendszereket gyártó cég szerdán.

185 család áramfogyasztását váltja ki a szombathelyi naperőmű

Észak-Dunántúl legnagyobb magánberuházásban épült napelemes kiserőműve működik a szombathelyi BPW-Hungária Kft.-nél, amely 185 család áramfogyasztásának megfelelő áramot termel, és évente 170 tonna széndioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet – közölte az MTI-vel a futóműveket és futómű rendszereket gyártó cég szerdán.

Hangsúlyozták: a vállalat kiemelten törekszik a környezeti terhelés csökkentésére, ennek érdekében számos beruházást végzett az utóbbi években. A  megtermelt villamos energiával saját áramfogyasztását csökkenti a cég – írták a közleményben. A napelemparkot a vállalat legnagyobb gyártócsarnokának tetejére szerelték fel, háromezer négyzetméteres felületen, 1440 darab napelem panelt helyeztek el. A napelem rendszer maximális összteljesítménye 385 kW, éves várható energiatermelése  370 000 kW. A közlemény szerint a naperőmű a tavaszi próbaüzemet követően 2016 nyár elejétől már folyamatosan termeli az elektromos áramot.

A BPW Hungária Kft. a németországi BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata. A BPW-csoport haszon- és agrárjárművekbe gyárt futómű-alkatrészeket, futóműveket és futómű-rendszereket. A szombathelyi cég a vállalatcsoport második legnagyobb gyártóbázisa. Az agrárgépipari termékek tervezése, fejlesztése és értékesítése a cégcsoporton belül kizárólag a helyi mérnökcsapat feladata, és a vállalat e termékek önálló külkereskedelmi jogát is megkapta az anyavállalattól.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.