131 centiméteres tengerszint-emelkedés, jöhet?

A Föld tengereinek vízszintje jóval gyorsabban emelkedik, mint az elmúlt 2800 évben bármikor, a folyamatot egyre gyorsítja az ember okozta globális felmelegedés – állapította meg a globális tengerszint változásait vizsgáló új tanulmány.

Az 1880-as évekig és az iparosodásig a leggyorsabb ütemű tengerszint-emelkedés nagyjából 3-4 centiméter volt évszázadonként. Ez idő alatt a globális tengerszint nem mozdult el a kétezer éves átlagtól 7,5 centiméternél magasabbra vagy alacsonyabbra, írja az MTI.

A 20. században azonban a világ tengereinek szintje 14 centiméterrel emelkedett, 1993 óta az évszázadonkénti emelkedési ráta elérte a 30 centimétert.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt új tanulmány szerint – amelynek eredményei összecsengenek egy vele együtt közölt másik munka konklúziójával -, 2100-ra a világ óceánjai 28-131 centiméterrel fognak megemelkedni attól függően, hogy mennyi lesz az üvegházhatású gáz kibocsátása.

“Nem kérdés, hogy a 20. században a leggyorsabb az emelkedés” – hangsúlyozta Bob Kopp, a Rutgers Egyetem professzora, az elmúlt háromezer év tengerszintváltozásait vizsgáló tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette, ennek a 20. században bekövetkezett hőmérséklet-emelkedés az oka, amelynek hátterében nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok égetése áll.

Az elmúlt három évezred tengerszint-emelkedéseinek és -visszahúzódásainak tanulmányozása céljából a szakemberek a bolygó két tucat helyszínén, egyebek között sós mocsarakban és part menti területeken vettek mintákat a talaj mélyéből.

A mintákban rejlő, sótartalomra érzékeny egysejtű organizmusokat, mangrovefa-maradványokat, korallokat és üledékeket tanulmányozva tárták fel a hajdani állapotokat.

A kutatók évszázados bontásban vizsgálták a változásokat, és azt találták, hogy a világ tengereinek vízszintje csökkenő tendenciát mutatott egészen az iparosodásig.

A nemzetközi kutatócsoport szerint a 20. századi emelkedésnek döntően az emberi tevékenység az oka. Koppék egy másik, még nem publikált tanulmánya szerint 1950 óta az Egyesült Államok 27 területén történt partközeli áradás nagyjából kétharmada az ember okozta globális felmelegedés számlájára írható.

Koppék és a másik tanulmány szerzői is arra jutottak, hogy amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor további, nagyjából 57-131 centiméteres tengerszint-emelkedés várható.

A kutatók ugyanakkor rámutattak arra, hogy amennyiben az országok tartják magukat a tavalyi párizsi klímacsúcson kitűzött célokhoz, és biztosítják, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest “jóval” két Celsius-fok alatt maradjon, akkor a tengerszint-emelkedés a 28-56 centiméter közötti tartományban marad.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.