115 ezer éves melegrekord dőlt meg az Északi sarkvidéken

Az elmúlt 115 ezer évben nem voltak ilyen melegek a nyarak az Északi-sarkvidéken egy új kutatás szerint.

A Nature Communications című tudományos lapban publikált jelentés elkészítéséhez a tudósok a kanadai Baffin-sziget földrajzi anomáliáit és jegét vizsgálták, különösképpen a magas fennsíkok jégsapkáin és a mély fjordokban. A gleccserekkel ellentétben a jégsapkák nem mozognak, és a talaj közelében lévő anyag egészen addig megőrződik, amíg a jégsapka megmarad. Az elmúlt évezredek alatt a Baffin-szigetet birtokba vette a jég. Bizonyos nyarakon tapasztalható volt olvadás, de általában az alacsony hőmérséklet és a hó megőrizte az egyensúlyt. Most azonban a klímaváltozás megbontotta az egyensúlyt, az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része. Ez nagyobb mértékű nyári olvadáshoz vezetett, amelynek hatására a jégsapka peremén mocsarak és zuzmós területek alakultak ki, írja az index.hu.

Simon Pendleton, a Coloradói Egyetem északi-sarkvidéki és alpesi területek kutatásával foglalkozó intézetének kutatója és munkatársai saját eredményeiket és több korábbi kutatás vizsgálatait összevetve arra jutottak, hogy az északi-sarkvidéki nyarak melegebbek, mint bármikor az elmúlt 115-120 ezer évben. Ahogy a jégsapka mérete egyre csökken, a kutatók egyre több ősi területet fedeznek fel. Méréseik finomítása révén meg tudják jósolni, milyen lesz az Északi-sarkvidék, ha tovább folytatódik a klímaváltozás. Pendleton szerint még a radiokarbonos mérések nélkül is nyilvánvaló, milyen gyors változásokon megy át a Baffin-sziget. Az évről évre bekövetkező változások szabad szemmel is láthatóak.

 

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.