Az EEPR program fel nem használt forrásai uniós és tagállami szinten is kiemelkedő többletforrást jelenthetnek az energiahatékonysággal és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozásánál Olajos Péter szerint.

114 millió euró az energiahatékonyság támogatására

Az EEPR program fel nem használt forrásai uniós és tagállami szinten is kiemelkedő többletforrást jelenthetnek az energiahatékonysággal és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozásánál Olajos Péter szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia és klímapolitikai helyettes államtitkára úgy véli, e források áttételesen hozzájárulnak a fenntartható energiafejlesztések előmozdításához is.

Az NGM keddi sajtóközleménye ismerteti: az Európai Bizottság 2009 júliusában indította el European Energy Programme for Recovery (EEPR) elnevezésű gazdaságélénkítő programját, amelynek célja a gazdasági visszaesést követő fellendülés ösztönzése. A program támogatási keretéből mintegy 114 millió eurót (32 milliárd forint) nem használtak fel, így az Európai Tanács Energia Munkacsoportjának legutóbbi ülésén kezdeményezte e források átcsoportosítását, illetve újra elosztását.

A módosítástervezet részletes vitájára az Energia Munkacsoport július 7-i ülésén kerül sor, így az Európai Parlament már júliusban megszavazhatja a módosító indítványokat. A támogatások lekötésének határideje 2011. március 31.
A munkacsoport júniusi ülésén Magyarország képviselője, Jakab Marianna ismertette a magyar álláspontot, miszerint Budapest támogatja a fel nem használt 114 millió euró átcsoportosítását az energiahatékonysági és megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezések finanszírozására. A magyar kormányzat egyetértett azzal a célkitűzéssel is, hogy a beruházási támogatások kedvezményezettjei az önkormányzati és regionális állami szervezetek legyenek, valamint olyan magánvállalkozások, amelyek e hatóságok nevében járnak el.

Nagy Attila magyar képviselő szorgalmazta, hogy a pályázati rendszer kialakításánál vegyék figyelembe a tagországok eltérő gazdasági, pénzügyi és intézményi hátterét, és ennek megfelelően a tagállamok számára azonos feltételeket biztosító rendszert dolgozzanak ki. Az Európai Bizottság a magyar felvetésre reagálva, az ésszerű földrajzi és pénzügyi egyensúlyt megteremtő pályázati struktúra mellett tette le a voksát – ismerteti a tárca közleménye.
A tervezet szerint az EEPR második ütemében már a kis- és közepes méretű városok, kezdeményezések valamint innovációs, demonstrációs és pilot projektek támogatására is lehetőség nyílik.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.