1 millióval csökken a számla a napelemeknek köszönhetően

Napelemekkel szerelték fel a helyi iskolát és a közjegyzőséget Bakonyszentlászlón. A napelemek az éves fogyasztás döntő hányadát megtermeli, s a számítások szerint évente akár több mint egymillió forinttal is csökkenheti az önkormányzat áramszámláját.

Sebestyén Vince független polgármester tájékoztatása szerint hasonló nagyságrendű megtakarítást várnak az idősotthon tavaly elkészült fűtéskorszerűsítésétől. A 25 idős embert gondozó bentlakásos intézmény fűtését modernizálták, s napkollektor segíti a melegvízellátást. Emellett faelgázosító kazánt is üzembe helyeztek, amely a fából kivont gázt égeti el, ez a megoldás a fűtést olcsóbbá teszi. A megtakarítás pontos mértékére a gyakorlatban az idei teljes év áttekintése ad választ. A kezdeti tapasztalatok kedvezőek: a korábbi havi energiaszámla összege mintegy harmadára csökkent – ismertette a községvezető. A két projektet európai uniós támogatással valósította meg a nem egészen 2000 lakosú község önkormányzata, a fejlesztésekre összesen 35 millió forintot költöttek. A beruházáshoz mintegy 28 millió forintot nyertek el támogatásként a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, a fennmaradó részt önerőből biztosította a település.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Nincs hozzászólás

  1. Ha az itt leirt szamadatokat nezzuk, akkor 35millio ft beruhazassal eevi 2millio megtakaritas “varhato”…itt valaki v hazudik es eltuntetett min 10-15millio ft-ot, v vilagcsucsot dontottunk a “mikor hozza vissza az arat” cimu vetelkedoben…
    Magyarorszag, en igy szeretlek…

  2. Évente 1 millió Ft megtakarítás.
    Pont 35 év alatt térülne meg a beruházás.Általában 25 év garanciát vállalnak a gyártók,de állítólag az élettartam hosszabb.
    Akárhogy is, ez egy hosszútávú befektetés.Nem biztos,hogy megtérül,de legalább környezetkímélő.