Zsilipkapukat építene New York a hurrikánok ellen

A sokat kritizált, de lassan mégis épülő velencei zsilipkapu-rendszer mintájára óvná meg magát New York is a jövő hurrikánjaitól.

Az október végén a város egy részét vízzel elárasztó, becslések szerint 42 milliárd dolláros kárt okozó Sandy-hurrikán pusztítását látva Michael Bloomberg polgármester februárra hatástanulmányt készíttet egy lehetséges, a jövő hasonló katasztrófáit megakadályozó gátrendszerről, írja a hg.hu. Alacsony, tengerparti fekvése miatt New York az éghajlatváltozás által leginkább érintett területek közé tartozik a városban. Mint azt a Sandy-hurrikán pusztítását követően több tudós is jelezte: a globális felmelegedés felgyorsulásával a jövőben több hasonlóan szélsőséges vihar várható, ráadásul számolni kell a tengerszint emelkedésével is. Mindez komoly fenyegetést jelent a városra, azt azonban senki sem tudja pontosan, miként lehetne ezek ellen védekezni. Az amszterdami Vrije Universiteit környezeti hatásokkal foglalkozó professzora, Jeroen Aerts évek óta foglalkozik ezzel a területtel, de munkája most a Sandy következtében jelentősen felgyorsult. Aerts szerint a városnak egyrészt komolyan újra kell gondolnia az építési szabályozásokat, valamint a biztosítási rendszert. Emellett munkacsoportjával kétféle verziót dolgozott ki a zsilipkapu-rendszerre: az egyik két építményből állna, tízmilliárd dolláros költséggel, a másik négy kaput tartalmazna, és bekerülési költsége elérheti a 17 milliárd dollárt.

New York jövője szempontjából döntő fontosságú lehet, hogy ebben a kérdésben miként reagálnak a város vezetői. Bloomberg polgármester jelenleg határozatlannak tűnik; a Sandy hatásairól beszámoló sajtótájékoztatón kijelentette: nem tudja, lehetséges-e védekező rendszert építeni egy ennyire hosszú partszakasszal bíró városban. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo viszont hajlik az építkezés felé. Komoly problémát jelenthet a költségek elteremtése is, de Malcolm Bowman, a New York-i Állami Egyetem tanára szerint ebben segíthet, hogy a zsilipkapuk töltése igénybe vehető közlekedési célokra, sőt, ezért akár átkelési díjat is lehetne szedni. Ha megvalósul a New Yorkot védelmező gátrendszer, az valóban a világ legnagyobb méretű ilyen létesítményei közé kerülhet, a Hollandiát sújtó 1953-as áradás után emelt Oosterscheldekering, illetve a Londont védő Thames Barrier társaságában. A MOSE-projekt, amely a remények szerint szabályozhatóvá teszi a tengerszint emelkedését Velencében, 2014-re készülhet el.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.