Zseniális biciklilámpa, ami látványos és praktikus is

A Szecsuani Egyetem kutatói egy olyan koncepcióval álltak elő, ami jelentős mértékben csökkentheti a kerékpáros balesetek számát.

Megreformálhatják a biciklilámpákat, vagy legalábbis egy hasznos új színt hozhatnak a kínálatba a Szecsuani Egyetem szakemberei. A kínai termékfejlesztők Lumigrids névre hallgató koncepciója abban segít a kerékpárosoknak, hogy az esti biciklizéskor is egyértelműen láthassák a talaj egyenlőtlenségeit, így a bukkanókat, a gödröket és az előttük lévő tárgyakat. A dinamóval hajtott, LED technológiás lámpa egy korábban a repülés iparágában is használt elv alapján négyzethálót vetít a biciklis elé. Egy ilyen felületen egyértelműen kivehetők az egyenlőtlenségek, hiszen azokon a helyeken torzul a mátrix. A néhány hónapos tervek még mindig csak koncepció szintjén vannak, tehát a Lumigrids lámpából nem lehet még rendelni, de szólni fogunk, amint kész termék lesz belőle, írja a hvg.hu.

-

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.