Zsákban hozott meleget a Zibro

450-nél is több segélykiáltás és 2 család, mely egy magyar vállalat jóvoltából melegségben töltheti az ünnepeket. December 15-én lezárult a “Fázik a család” jeligéjű lakossági pályázat, melynek keretében az ország legrászorulóbb családjait keresték.

A Zibro készülékek nagy segítséget nyújottak egy agyműtét előtt álló édesapának, aki fűtés nélkül, hideg vízben fürödve neveli két gyermekét, a Pest megyei Gyálon.  Nagy volt az öröm Ősin is, a Vajda családnál, ahol az özvegy családfő mellett négy gyermek és egy két hónapos unoka fázott az alig fűtött házban.
December 20-án két családnál is nagy meglepetéssel kopogtatott a Zibro; a szerencsés nyertesekhez az otthon melegét biztosító mobil fűtőtestekkel, és a működésükhöz szükséges, egész télre elegendő üzemanyaggal érkeztek a vállalat munkatársai.

A nagy érdeklődésre számot tartó pályázat egyik győztese Lukovszki István és családja a Pest megyei Gyálon élnek. A két gyermekét egyedül nevelő édesapa élete egy év alatt, egy súlyos betegség miatt omlott össze. Rövid idő alatt elvesztette munkáját, leszázalékolták és támogatások hiányában összedőlt a család költségvetése. Az árvaházban nevelkedett apuka nem tudta fizetni a házon lévő bankhitelt, jelenleg csupán a kilakoltatási moratórium életbelépésének köszönhetik, hogy van tető a fejük fölött. Bár védett fogyasztónak minősülnek, a felhalmozott tartozások miatt a gázszolgáltató a szolgáltatást megszüntette, a vízművek pedig bírósági végzéssel folyamatosan vonja a részleteket a havi jövedelemből. A 3 tagú család így minimális összegből él egy hónapban, fűtés nélkül, hideg vízben fürödve, miközben az élelmiszerellátás is gondot okoz nekik. A kisfiú 8 éves általános iskolás, nővére a középiskola utolsó éves hallgatója. A szülők elváltak, az édesapa agyműtét előtt áll, melyre idén már nem kerül sor. A Lukinszki család tragédiájára segítő szándékú szomszédjuk hívta fel a vállalat figyelmét, beküldve pályázatukat a „Fázik a család” jeligére.

A másik szerencsés nyerteshez, Vajda Ferencék családjához a Veszprém megyei Ősire vitte ajándékát a Zibro télapója. Itt egy özvegy édesapa neveli egyedül három kiskorú gyermekét, akik közül kettő tanulásban akadályozottak iskolájába jár. A gyerekek 8, 14 és 16 évesek, velük él 21 éves nővérük is, 2 hónapos gyermekével. Az édesanya 2008 szeptemberében áttétes tüdőrákban elhunyt. A családnak ez idő alatt rengeteg adóssága keletkezett; a gázórát leszerelték, jelenleg adósságbehajtó cégnek törlesztik havonta a felhalmozódott tartozást. Fűtésüket így napi néhány órára egy sokat megélt kis kályha biztosítja, melyben igen hamar elég a nyirkos kukoricacsuhé, minimális meleget biztosítva az otthonlévőknek.
A nehéz körülmények ellenére a ház lakói vidáman, nagy szeretetben élik mindennapjaikat.
Helyzetüket, az állandóan fázó gyerekeket látva, a kitöltött adatlapot a község óvónője juttatta el a pályázatot kiíró céghez. Az eredmény, a nem várt ajándék mindenkit meglepett; a kisebbek ugrálással, míg az idősebbek ujjongással, és könnyel fejezték ki örömüket.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.