Zöldülőben a magyar gazdaság

A hazai gazdasági szerkezetben a gazdasági válságból való kilábalás és a fenntartható gazdaság irányába történő elmozdulás alapja egyértelműen a zöld gazdaság.

Ezért az állami intervenció gyakorlatát össze kell kötni a technológiai innováció iparfejlesztő, illetve keresletélénkítő hatásaival – hangsúlyozta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában.
Mint az államtitkár elmondta, hazánknak két jelentős problémával kell megküzdenie, amelyre gyógyírt jelent a zöldgazdaság megerősítése. Az egyik a régiós szinten is alacsonynak számító foglalkoztatottság, a másik a klímaváltozás okozta kihívások. Magyarországon, nagyjából 200.000 munkahelyet lehetne teremteni néhány év alatt a zöld gazdaság elindításával.

A zöld gazdaság iparágazatai közül a legnagyobb üzleti potenciállal az energiahatékonyság, a vízgazdálkodás, a közlekedés, illetve a megújuló energia ipar rendelkezik. Ezt szem előtt tartva kezdte el kialakítani ki a magyar kormány a hazai zöld gazdaság kiépítését, megerősítését célzó stratégiáját, amelynek középpontjában az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások célzottabb felhasználása és a fenntartható vidékfejlesztés áll.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.