Zöldülő építőipar: CO2-elnyelő beton és bioaszfalt

A cement és betongyártás a legnagyobb ökológiai lábnyomot produkáló ipari tevékenységek egyike: egy tonnányi beton gyártása egy tonna CO2-kibocsátással jár!

Vezető építőipari vállalatok ezért környezetkímélőbb megoldásokhoz folyamodtak. Az új aszfaltfajták állítólag képesek megkötni a levegőből a CO2-t!
Az egy főre jutó éves betontermelés 0,7 köbméter – ami globális szinten irdatlan nagy mennyiség, ha megszorozzuk a Föld népességének számával, 6,9 milliárddal! Évente tehát 4,8 milliárd köbméter betont produkálunk az emberi civilizációban, és fektetünk le útnak vagy dolgozunk be az épületek alapjába és falaiba. A világ beton-outputjának felét Kínában használják fel. A legtöbb betont a víztározók “eszik meg”, 2,1 millió köbmétert, és a hidak, általában 40 000 köbméternyit.

Energiahatékony gyártás
Becslések szerint a cementgyártás adja az emberi eredetű üvegházgáz-kibocsátás 5 százalékát. Az iparág mérnökei 2000 óta azon munkálkodtak, hogy kiküszöböljék azokat az anyagokat a gyártási folyamatból, melyek szennyezik a levegőt. A beton ökológiai lábnyomának csökkentése az előállítás során elfogyasztott energiához köthető.
A szükséges égetési hő (1482 Celsius fok!), amely a klinkert előállítja, energiaigényes. A hevítéshez használt tüzelőanyag (rendszerint szén) pedig kormot, hamut ereget, a folyamat salakot hagy hátra a kazánokban. A cementiparnak mégis sikerült valamelyest csökkentenie öko-lábnyomát, emisszióját az energiahasználat optimalizálásával.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.