Zöldülnek a zöldek

Az épületenergetikai audit és az első energiahatékonysági lépések után 30%-kal alacsonyabb kibocsátású kondenzációs gázkazán érkezett a WWF irodájába.

A WWF iroda tehát egyre zöldül, nem véletlen, hogy a Zöld Iroda verseny díjátadóján elnyerte a “Zöldek zöldje” különdíjat. Mindezt az iroda környezetbarát megoldásaival és környezettudatos stratégiájával érdemelte ki. „Természetvédelmi szervezetként a hiteles működésünkhöz az is hozzátartozik, hogy a saját irodánkat minél zöldebbé tudjuk tenni. Ebben karbonlábnyomunk csökkentése kulcskérdés. A WWF nemzetközi hálózatának irodáira szigorú kibocsátás csökkentési célok vonatkoznak, az elkerülhetetlen CO2 kibocsátást pedig kötelezően megváltjuk a Gold Standardnek megfelelő offset programok révén ” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

 
 A WWF 2009-ben költözött jelenlegi irodájába, ahol nem sokkal később épületenergetikai mérnökökkel közösen felmérte és tanúsíttatta jelenlegi energiafogyasztását. Ezek után meg is kezdődött a leggyengébb láncszemek felszámolása. A rossz minőségű nyílászárók cseréje már befejeződött, és tervek születtek az energiaigény további csökkentésére, többek között az épület szigetelésére vonatkozóan is. Egy épület energiafogyasztásának csökkentésére számtalan mód létezik az egyszerűen megvalósítható, kisebb lépésektől (pl. izzócsere) a komolyabb beruházásokig (pl. szigetelés). Az elérhető megtakarítás mértékét befolyásolják az épület adottságai és persze nem utolsó sorban a pénztárcánk vastagsága is. Az azonban minden esetben igaz, hogy ha az igényeinkhez mérten, tudatosan használjuk az energiát, rengeteg pénzt spórolhatunk meg és a károsanyag-kibocsátást is csökkenthetjük.

 
 A következő lépés az energiaigény minél kisebb környezeti hatásokkal járó biztosítása. A WWF iroda esetében ez egy, a korábbinál kisebb teljesítményű, nagy hatékonyságú kondenzációs kazánt és a napenergia hasznosítását jelenti. Míg az új kazán kiválasztására és beszerelésére most került sor, a napkollektorok és napelemek hasznosítása a közeljövőben várható. A szervezet a fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatban tavasszal kereste meg a Boscht. „Kiküldtünk egy szakértőt, aki felmérte a meglévő rendszert és a WWF jövőbeni fűtési igényét. Ennek megfelelően választottuk ki az új, kondenzációs kazánt, mellyel jelentős energia-megtakarítás érhető el. – mondta Zuggó Balázs, a Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletágának vezetője.  A kondenzációs kazánoknak akár 20-40%-kal magasabb a hatásfoka, mint a normál kazánoknak, miközben kevesebb gázt fogyasztanak. Emellett a technológiának köszönhetően kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár az üzemeltetésük és a zárt égéstér miatt biztonságosabb a használatuk is.

 
 „Folyamatosan törekszünk az irodánk környezetre gyakorolt hatásának csökkentésére. Az ablakok cseréje és kazán beépítése jelentős lépésnek számít ezen az úton, hiszen az iroda energiafogyasztásának körülbelül. a felét a fűtés teszi ki, de nem állunk meg itt.” – mondta Figeczky Gábor. A WWF és a Bosch közös elhatározása szerint a következő fűtési időszak fogyasztásait és költségeit össze fogják vetni az előző időszakkal, így pontosan megállapítható lesz, mekkora a megtakarítás mértéke. A kazán beépítéséről készített kisfilm itt látható.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.