Zöldtetőkkel a Víz Világnapján (is)

Tisztában vagyunk avval, hogy a klímaváltozás közepette még jobban kell sáfárkodnunk életterünk legfontosabb elemeivel: a vízzel, levegővel és a földdel. Ma különösen, a Víz Világnapján felemeljük szavunkat, de minden nap aggódnunk kell vizeinkért, állapotukért.

” Feszítő gőz vagyok, tanulj meg tisztelni!
Csikorgó fagy vagyok, tanulj meg kibírni!
Aranyhíd vagyok, tanulj meg csodálni!
Örvény vagyok, tanulj meg vigyázni!
Buborék vagyok, tajték vagyok,
szeretned kell!
Hűsítő korsó vagyok,
heves zuhany vagyok,
élvezned kell!
Tükör vagyok, arcod vagyok.
Hullám és híd, part és a víz.
Erő és báj, folyó és táj,
úszás és merülés,
áldás és könyörgés,
értened kell!
Víz vagyok.
Őrizned kell!
Lehoczky János: A vizek fohásza

Ismertek a városi területek környezeti konfliktusai: a nem megfelelő   területhasználat, a zöldfelületek hiánya, a vízgazdálkodás problémáinak kezelése.

A városi lét velejárójaként épülő házak, nagy bevásárlóközpontok, azokhoz tartozó parkolók burkolt felületei több tíz/százezer négyzetméter felületet vesznek el a zöldfelületből. Az utak is, járdák is burkoltak, tehát azokkal még több víz jut a csatornákba, egy-egy kiadós esőzés alkalmával igencsak megterhelve azokat, míg a növényzettel telepített tetők, a zöldtetők a lehulló csapadék jelentős részét visszatartják, illetve a csapadékcsúcsok esetén lefolyó csapadékvíz mennyiség lefolyását jelentősen késleltetik.

Lehet építeni tárolókat, ezekbe vezetni a csapadékvizet. Azonban egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás és több szempontból jótékony hatással jár, ha a jelentős alapterületű épületek lapostetőjén alakítjuk ki ezt a “tárolót”, zöldtető formájában.

Egy jól megépült zöldtető 50-90% csapadékvíz visszatartással a csatornahálózatot nagymértékben tehermentesíti, hiszen hang- és hőszigetelés, a levegőminőség javítása, esztétikai megjelenése és egészségünkre gyakorolt jótékony hatása, biodiverzitást segítő tulajdonsága mellett kiemelt vízmegtartó képessége.

Az árvízi szempontok elválaszthatatlanok a városi tervezéstől.

Felismerni a fenntartható városi tervezés lényegi elemeit, támogatni a zöldfelületek növekedését a legígéretesebb stratégia a hossztávú és sikeres árvízi kockázatkezelésben.

Mi a legjobb gyakorlat közé sorolandónak tarjuk a zöldtetők építését. A városi vízgazdálkodás szerves részét kell képezze a vízgyűjtő-gazdálkodásnak, a Víz Keretirányelv céljai, a vizek jó mennyiségi és minőségi állapotának elérése érdekében.

Nonprofit civil szervezetként folytatjuk megkezdett munkánkat és ebben számítunk mindenkire, aki hasonlóképp gondolkodik.

A Zöldtetőépítők Országos Szövetsége szívesen fogadja adója 1%-át.
SZJA bevallásánál gondoljon a zöldfelületek növelése érdekében kifejtett közhasznú tevékenységünkre.
Az Ön támogatására is szükségünk van.
Munkánkról, tevékenységünkről bővebben: http://www.zeosz.hu/

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.