Zöldségtermesztés kezdőknek

Azt mondod nem vagy tehetséges kertész, és megölsz minden növényt környezetedben, még az úgynevezett „halhatatlan” növényeket is, melyekkel a világon, úgy néz ki, rajtad kívül senkinek nincs problémája? Vagy esetleg annyira elfoglalt vagy, hogy úgy gondolod nincs időd locsolgatni?

Tippjeinkkel egy tiszteletreméltó kis zöldségeskertet nevelhetsz (akár talajon, akár tárolókban), és egész nyáron friss ételt fogyaszthatsz a saját kertedből, vagy teraszodról. Ehhez csak az szükséges, hogy a megfelelő növényeket válaszd ki. Nyakunkon van a március. Ilyenkor már sokan megrendelik és elültetik a magvakat, vagy legalább felkészülnek a növények termesztésére. Egy kis tervezéssel, idén is rengeteg alapanyagot termelhetsz meg magadnak. Megmutatjuk, melyik a három legegyszerűbben termeszthető zöldség. Minimális időbefektetéssel és odafigyeléssel salátákat, rágcsálnivalókat készíthetsz belőlük, mind a tavasz, mind a nyár, de még az ősz folyamán is.

Zöldborsó
A zöldborsó termesztése igen könnyű, gondozása során nagyon kevés öntözés is elegendő számára. Nem fogékony a kártevőkre és egyéb kórokozókra, emellett könnyen kicsírázik. Talajon, és rácsra futtatva is könnyű a gondozása, de ha tárolókban termeszted, és nem szeretnéd felfelé futtatni, a legjobb, ha bokorszerűen neveled. Leginkább napsütötte helyen érzi jól magát, de félárnyékban is megél.

zöldborsó
Retek
A retek az a növény, ami abszolút nem igényel sok törődést. Sokan azt gondolják, hogy egyedül salátába szeletelve, vagy nyers előételként fogyasztható, de kóstoltad már a retket vajjal megkenve vagy durva szemcséjű sóval meghintve? Próbáltad már köretként sültek mellé, vagy ecettel tálalva? Sok örömet okozhat ez a gyorsnövésű, nevetségesen egyszerűen termeszthető zöldség.
Magvai nagysága miatt könnyen elültethetőek akár normál talajon, akár tárolókban. A magvakat legalább 15 centiméter mélyen kell elhelyezni, félárnyékos helyen. Ha sikeresen locsolod a növényeket, anélkül, hogy kiszáradnának, cserébe nagy mennyiségű ropogós, és ízletes retek kerülhet asztalodra. Tavasztól őszig annyit ültethetsz belőle, amennyit csak meg bírsz enni.

koktélparadicsom

Koktélparadicsom
Ha lehetőséged van beszerezni egy kis segítséget- például rácsot, vagy karókat- könnyedén termelhetsz végtelen mennyiségű paradicsomot. E kisméretű növények nevelése sokkal egyszerűbb, mint például a nagy paradicsomoké, mert nem kell aggódni amiatt, hogy virágzás után egyből elkorhadnak. A koktélparadicsom akkor is jó lesz, ha gondozása hanyag- az sem baj, ha elfelejted megöntözni. Néhány kertész szerint a paradicsom annál finomabb lesz, minél kevesebb vizet kap. Egy-két palánta gondozásával nyár elejétől az első fagy érkeztéig folyamatosan szüretelheted a paradicsomot. Akkor is, ha nem vagy egy tehetséges kertész, e három zöldség termesztését nem lehet elrontani. Egy próbát megér!

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.