Zöldségeskert a város közepén

New York City öt kerületének temérdek megmunkálatlan földjéből most 744 négyzetméternyit a környezettudatos oktatásra fordítanak, írja az inhabitat.com.

Ez a szabad telek történetesen Brooklynban, a Brownswille-i P.S./I.S. 323 iskola előtt található. Az intézmény egyik oktatója, Nora Painten vezetésével a területet, melyet azelőtt gaz és szemét borított, fokozatosan egy hasznos tanulófarmmá alakítják át, melyen tyúkól, méhkaptár, kültéri tanterem, valamint rengeteg zöldség és gyógynövény is lesz. Painten a Kickstarter projektindító oldalon több mint 24 ezer dollárt (azaz kb. 5,2 millió forintot) gyűjtött a cél érdekében, és az elkövetkező napokban önkénteseket is szívesen lát, hogy még gyorsabban megvalósíthassák a tervet.

diákok a kertben

Nora Painten tavaly nyáron egy hasonló, bár kisebb projektben is részt vett, és a Slow Food NYC-vel való együttműködése olyan mértékű pozitív visszajelzést kapott a Brownsville-i közösségtől, hogy most nagyobb méretekben is folytatná a kezdeményezést. A Brownsville Student Farm Project nemcsak kültéri iskolai elfoglaltságot nyúlt majd tanároknak és tanulóknak, hanem a környékbelieket is ellátja majd friss zöldségekkel. „Brownsville már régóta egy alacsony ellátottságú környék, és a statisztikák szerint a legrosszabb aránnyal rendelkezik a szívbetegségek és cukorbetegség terén”, írja Painten a Kickstarter adománygyűjtő oldalán. „Nehéz friss terméshez jutni a helyi piacokon és zöldségeseknél. Azt reméljük, hogy a P.S. 323 diákjai az élelmiszerekről, egészségről és táplálkozásról szerzett ismereteik nyomán figyelni fognak a saját étrendjükre, és mindez arra fogja sarkallni őket, hogy életük végéig tudatosan táplálkozzanak.”

készül a kert

Painten jelenleg a tavaszi vetésre készíti elő a farmot. A teljesen csupasz föld a munkálatok előtt még rendes vízellátással sem rendelkezett, így az összegyűjtött pénz nagy részét annak telepítésére fordították. A GrowingCities közösség segít a tanulókert egyes részeinek, mint például növényágyások, lugasok, piknikező asztalok és padok megtervezésében. Az első órákra májusban kerülne sor.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.