Zöldinnovációs tananyag készül

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi Európai Uniós támogatású projekt a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínál a felsőoktatásban tanulók számára. 2015. június 30-ig véglegesedik a gyakorlati pilléreken álló modern, nemzetközi szinten versenyképes szakoktatási tananyag.

A projekt a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés témája mellett olyan előremutató,Bologna-konform oktatási anyagokat nyújt, amelyek a hulladékok és a belőlük készült melléktermékek termőföldön történő hasznosítására, illetve az energianövények és a biomassza termelésére és felhasználására készítenek fel. A „jövő mezőgazdaságát” leképező képzési rendszer nem csak az energiahatékonyságot és a talajtermékenység megóvását, hanem a kisebb ökológiai rendszerek létrehozását is igyekszik fókuszba helyezni.

A tananyag az alábbi témákban került kidolgozásra, angol nyelvű e-learning felületre alkalmazhatóan is:

A hulladékgazdálkodás alapjai

Élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok

Szennyvízkezelés

Biológiai hulladékkezelés

Melléktermékek, hulladékok és a belőlük készült termékek termőföldön történő hasznosítása

Energianövények, biomassza- termelés és felhasználás

A projekt megvalósítása során hatékony, interaktív tudáscsere vált lehetővé a gazdasági szereplőkkel és a szakmai szervezetekkel: a partnerek sorában a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, a Köztisztasági Egyesülést, valamint Magyar Minőségi Komposzt Társaságot találjuk. A projekt tagjai kifejezetten törekedtek arra, hogy kiaknázzák a mezőgazdaság és a környezetipar szinergiáit.

A projekt célja, hogy az elvégzett munka során olyan ismeretanyag jöjjön létre, amely a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt piacképes szaktudáshoz segít hozzá. A projekt alapjai gyakorlatorientált témakörök, amelyek igénylik a mérnöki menedzsment ismeretek beépítését. E témaköröket ismerő szakértők iránt mára valós munkaerő-piaci kereslet jelent meg.

Az ágazat növekvő munkaerő igényeit az Európai Uniós statisztikai becslések is alátámasztják: ha csak a hulladékgazdálkodási ágazatot nézzük, a 28 tagállamban a 2010-es 2 millióról, 2020-ra 2,5 milliónyira nőhet a betöltött munkahelyek száma.

A projekt keretében 2014 folyamán sor került egy németországi, egy lengyelországi valamint egy osztrák tanulmányútra is, amelyek célja a külföldön már régóta alkalmazott, ún. „jó gyakorlatok” („bestpractice”) elsajátítása és a magyar oktatási rendszerben való adaptálása volt.

Az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” című program 2013. április 14-én indult és 2015. június 30-ig tart. A projektet lezáró sajtónyilvános eseményre a konzorciumvezető Szent István Egyetem szarvasi kampuszán kerül sor.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.