Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Környezetvédelem

Zöldautó kicsiben: hogyan spóroljunk autónk fogyasztásán?

forrás: hvg.hu
Megjelenés: 2016.02.17., 12:53   Utolsó módosítás: 2016.02.17., 12:53

Bár a hagyományos hajtáslánccal szerelt autókhoz képest a hibridek jellemzően kevesebbet fogyasztanak, és sokkal többet tesznek környezetünk megóvásáért, a benzines és dízeles autókkal is tehetünk azért, hogy kevésbé szennyezzük a levegőt. Csodák ugyan nincsenek, de mutatunk 6+1 egyszerű tippet, amivel legalább valamivel kisebb lehet az ökológiai lábnyomunk.

Az elmúlt közel egy évtized autóipari fejlesztései mind afelé mutatnak, hogy több mint 100 év után véget érhet a belső égésű motorok kora. A benzinnel és gázolajjal működő járműveket már most alternatív energiával meghajtott változatok váltják fel részben, a változás pedig nemcsak a személyautókat, de a tömegközlekedést is érinti. A tényleges átálláshoz azonban idő kell: bár a technológia már adott a váltáshoz, a zöldautók töltéséhez szükséges állomások kiépítése egyelőre még gyerekcipőben jár. Emiatt valószínűleg a környezetbarát autók elterjedése sem lesz egy gyors folyamat. Addig is, amíg az autópiac ezen része nem pörög fel eléggé, a sofőröknek érdemes odafigyelniük néhány részletre, amivel összességében sokat spórolhatnak az üzemanyagon, ezzel együtt pedig kevésbé terhelik le a környezetet.

Sok autós legtöbbször a megszokott kényelem miatt használja a járművét, ám ennek az életmódnak is megvan az ára. Ha az autót valaki rövid távon használja, azzal nemcsak a pénztárcáját teszi vékonyabbá, a környezetet is jobban károsítja. A szakemberek a rövidebb utakon az autó motorja képtelen bemelegedni, így az átlagosnál jóval többet fogyaszt. Emellett a környezetre sincs jó hatással, a “hideg” katalizátor ugyanis kevésbé hatékony, így sokkal több szén-dioxidot bocsát a levegőbe.

Következő lépésként érdemes odafigyelni az abroncsok állapotára. Bár az egyik legfontosabb tényező ezen a téren, hogy mekkora nyomás van a kerekekben –  a helyes értékeket az üzemanyagbetöltő-fedélen, vagy a B-oszlopon jelzi egy ábra –, nem árt arra is odafigyelni, hogy milyen idős az abroncs. Ezt nagyon egyszerűen le lehet olvasni a gumiról, nem árt azonban tudni, hogy 6-7 évente egyébként is érdemes lecserélni a szettet.

Persze ha töredezett az oldala, vagy elkopott a futófelülete, ne várjunk a váltással, tegyük meg a lehető leghamarabb. Minél tovább autózunk ilyen gumikkal, annál nagyobb lesz a fogyasztás, a károsanyag-kibocsátás, és ezzel együtt – nem elhanyagolható módon – a balesetveszély is.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. május 31. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. Ez 50-100-szor nagyobb mennyiség, mint amennyit a Föld teljes növényvilága konvertál a fotoszintézisen keresztül.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés