Zöld terepjárókat tesztel a hadsereg

Számtalan olyan innovatív megoldást fejlesztettek ki a hadiipar számára, amelyek később mindennapjaink elengedhetetlen részévé váltak. A mobiltelefon, a mikrohullám, az internet, eredetileg mindet katonai célokra használták. Időnként azonban fordul a kocka, és a civil szféra is visszaad valamit.

Ezek közé tartozik egy flotta hidrogén üzemanyagcellás jármű a General Motorstól. A 16 terepjárót jelenleg Hawaii-on használja az amerikai hadsereg, írja a greencarreports.com. A hadsereg a „való életben” teszteli a terepszínű, üzemanyagcellás SUV flottát, hogy megállapítsák, alkalmas-e a technológia további katonai használatra. A járműveket a hadsereg több ágazata finanszírozza, a Tengerészeti Kutatóhivatal, a Légierő Kutatólaboratóriuma és a TARDEC, a hadsereg autófejlesztő részlege. Mindegyik ágazat saját céljaira fordíthatja az így szerzett információt.

GM

A járművekben használt hidrogént megújuló módon állítják elő, az autók pedig több mint 300 kilométert tudnak megtenni egy feltöltéssel. A hidrogén újratöltése öt percig tart. Hawaii több okból is alkalmas az alternatív járművek tesztelésére – a távolságok kisebbek, ezért egyszerűbb kiépíteni az újratöltéshez szükséges infrastruktúrát, a megújuló energiaforrások pedig illeszkednek az alacsonyabb népességhez. Bár az üzemanyagcellás technológiát elsősorban nem katonai célokra dolgozták ki, vajon a hadsereg, a tengerészet és a légierő együttműködésével milyen irányba folytatódik a fejlesztés?GM

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.