Zöld sztárok: Julia Roberts komposztálna, Orlando Bloom a ökootthonra esküszik

Körülnéztünk, kik a leginkább ökotudatos hírességek. Van akik csak újabban ébredtek fel az ökológiai kihívásokra, veszélyekre és válaszoltak rá életmódjuk megváltoztatásával, de van akinél mindez már sok évtizedes szenvedély.

Állítólag jobban szeret a természetben kóborolni, lovagolni, mint emberek között lenni. Utah-ban nagy földeket vásárolt fel, amikor 50 éve megtelepedett ott nyaralója megvásárlásával.

Kampányolt az ellen, hogy országutat létesítsenek egy civilizációtól érintetlen körzet kellős közepén, amivel kivívta a helyi lakosság haragját. A létező úton ugyanis sok volt a halálos baleset, ezért volt szükség a tehermentesítő útra. Redford fittyet hányt erre az érvre.

Imádott Utah-jában létrehozta a Sundance Környezetvédelmi Parkot, melynek ökotudatos épületeiben üveghulladékot hasznosítanak újra és bioszappant gyártanak. A színész-rendező vállalata zöld tévécsatornát is működtet.

Helena Christensen fotózik

Az újabban fotóművészként is jeleskedő modell londoni fotókiállításának a Meltdown címet adta, mellyel a klímaváltozásra utalt. A divatvilág dívája 2009-ben az Oxfam segélyszervezet szervezésében járt Peruban, ahol az őslakosokat fotózta és azt próbálta tetten érni a kamera lencséjével, miként hat életmódjukra az éghajlatváltozás. Az Oxfam toplistáján Peru a 3. helyen szerepel a klímaváltozásnak leginkább kitett országok között. Az első két helyen Banglades és Honduras áll.

Julia Roberts komposztálna

Los Angeles-ben és New York-ban lakik kameraman párjával és gyerekeikkel. New Yorkban gyakran látni az organikus terményeket árusító piacon. “Amióta gyermekeim vannak, úgy érzem felnőttem. Úgy érzem, erősebb a hangom, az amit a világnak adhatok, mint korábban és jobban odafigyelek a természeti környezetre” – nyilatkozta a sztár.

Nem mintha a Pretty Woman megformálója korábban érzéketlen lett volna ez iránt. Gyerekként állatorvos szeretett volna lenni, mert úgy érezte, hogy tud beszélni az állatok nyelvén.

“Öten vagyunk a háztartásunkban, úgyhogy éppen elég szemetet termelünk. Elhatároztam, hogy zöldebbé teszem az életvitelünket és kevesebb hulladékot termelünk. A legjobb persze az lenne, ha mi termelnénk meg az élelmiszerünket és komposztálnánk.”

Roberts számos ökobarát dokumentumfilmben vett részt, elzarándokolt Mongóliába, ahol a helyiek életmódját ismertette a nézőkkel. A Unicef égisze alatt pedig a bioüzemanyagokat népszerűsíti, akárcsak az Earth Biofuels nevű szervezet szóvivőjeként.

A 90-es években a gorillákról, mint veszélyeztetett fajról filmezett Ázsiában. Ennek volt egy veszélyes jelenete, amikor az óriási testű gorilla a kezei közé kaparintotta a millió dolláros mosolyú dívát és nem akarta elengedni. Félő volt, hogy összeroppantja a sztár gerincét, de végül szerencsére nem történt baj.

Arcát és hangját -meg persze skótos akcentusát és susogó s betűit- adta a Crédit Agricole Bank hirdetési kampányához 2009-ben, mely úgy definiálta a pénzintézetet, mint ami a “felelősségteljes növekedés” és a zöld gazdaság letéteményese. A bank akkor 70 országban volt jelent 58 millió ügyféllel és 160 000 alkalmazottal. “Vissza a józan észhez. Ideje a zöld bankolásnak”, mondta jellegzetes mély hangján a reklámban.

Azt nem tudni, Connery vajon ezen túlmenően ökotudatos elme-e. Csak annyi ismeretes, világéletében imádott a -rengeteg locsolással, vízpazarlással zölden tartott gyepű- golfpályákon játszani.

Edward Norton metrózik

Metrón közlekedik New Yorkban, mert nem akar forgalmi dugókban leakadva pöfékelni az autójával. Amikor teheti, a National Geographic Channel környezetvédő filmjeiben is résztvesz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.