Zöld Széchenyi-terv

Állami tulajdonú Zöld Fejlesztési Bankot alapítana a kormány az Új Széchenyi-terv vitairata szerint.

A Matolcsy-műhelyben elsősorban a megújuló energia helyi előállítását és felhasználását támogatnák, hogy vidéken minél többen jussanak munkához a zöld energiából.
Hogyan fest környezetvédő szemmel a kormány július végén bemutatott gazdaságfejlesztési stratégiája, az Új Széchenyi-terv? A Matolcsy György gazdasági miniszter műhelyében elkészült, 200 oldalas vitairat a kiindulópontja annak a végleges tervnek, amely 2011-től 2020-ig meghatározza az ország gazdaságpolitikáját és a fejlesztési források elosztását. A jelek szerint a fenntarthatóság szempontjai most először kapnak a fontosságuknak megfelelő hangsúlyt a stratégiai tervezés során.
A vitairat hét kitörési pontot határoz meg, ezek közt második helyen szerepel a zöld gazdaságfejlesztés programja. A program arra keresi a választ, hogyan lehet a megújuló energiák térnyerését segíteni, illetve ezt a folyamatot olyan mederbe terelni, hogy minél nagyobb legyen a belőle származó társadalmi haszon, elsősorban a foglalkoztatás és a vidékfejlesztés területén.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.