,Zöld raktár’- Egyedülálló alternatív energiakoncepció a SPAR-nál

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működési területének egészére jellemző a környezettudatosság, mely a cég alapfilozófiájának része. A 47.000 m2-es üllői SPAR logisztikai központ tervezésénél, kivitelezésénél is a környezetvédelem játszott kiemelt szerepet. Az üllői SPAR raktár energiakoncepcióját az osztrák állam Consulting 2009 Díjára jelölték ,Környezet és energia’ kategóriában.

Az üllői SPAR raktárépületben megvalósított energiatakarékos épületgépészeti megoldások a környezeti ártalmak csökkentését nagymértékben szolgálják. A ,Zöld raktár’ hűtése-fűtése fosszilis energiaforrás felhasználása nélkül valósul meg, így direkt módon az épületből nem történik káros CO2 kibocsátás.

A megvalósított környezetbarát energiakoncepcióban az alternatív energiaforrást a természetből nyert rétegvíz jelenti. A rétegvízből kinyert hűtő- és fűtőenergiát, valamint a technológiai hűtés hulladék hőjét hőcserélők és hőszivattyúk segítségével hasznosítja az épületgépészeti rendszer.
Az így előállított energia felhasználásával oldják meg több raktárrész – pl. mélyhűtő raktár, baromfi raktár, zöldség-gyümölcs raktár, frissáru raktár – ipari hűtését, az épület fűtését, klimatizálását, valamint az ott dolgozó 700 munkavállaló használati meleg víz ellátását. A rétegvíz a teljesen zárt rendszerű hasznosítást követően, összetételében változatlanul, szennyezettség nélkül, nyelető kutakon keresztül visszajut a talaj ugyanazon rétegébe, ahonnan kitermelésre került. A ,Zöld raktár’ energiaigénye – egy hagyományos rendszerű létesítményhez képest – 40%-kal alacsonyabb.

Az épületben a világítási rendszer kialakításánál is az energiatakarékosság volt a cél. Lehetőség van a fényforrások 30, 60 illetve 100%-os üzemeltetésére, így a megfelelő világítási százalék beállításával is energia spórolható meg. A raktár bizonyos részein felülvilágítós ablakok kerültek beépítésre, itt a természetes világítás az év nagy részében elegendő fényt biztosít.
Az épületben alkalmazott környezetbarát megoldások a jövőben további alternatív energiaforrásokkal, napelemes rendszerekkel bővíthetők.

Az épületben alkalmazott környezetbarát megoldások a jövőben további alternatív energiaforrásokkal, napelemes rendszerekkel bővíthetők.

Az osztrák állam Consulting 2009 Díjának ,Környezet és energia’ kategóriájában történt jelölésről információk:  http://www.aca.co.at/reload.html?staatspreis-2009/start.html

További felvilágosítás:

Laber Zsuzsa, Kommunikációs vezető
SPAR Magyarország Kft. – 2060 Bicske, SPAR út
Mobil: 06 20 823 823 0, E-mail: zsuzsa.laber@spar.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.