Romániában piros jelzés szerepelhet a jövőben az egészségre káros élelmiszerek csomagolásán és "zöld pöttyöt" kaphatnak azok az áruk, amelyek egészségesek - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

“Zöld pöttyöt” kaphatnak Romániában az egészséges élelmiszerek

Romániában piros jelzés szerepelhet a jövőben az egészségre káros élelmiszerek csomagolásán és “zöld pöttyöt” kaphatnak azok az áruk, amelyek egészségesek – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

A piros és zöld mellett narancssárgával jelölik majd meg azokat az élelmiszereket, amelyeket “csak módjával” lehet fogyasztani.  A “vásárlónevelő” törvényjavaslatot már megszavazta a napokban a romániai törvényhozás felsőháza, a szenátus gazdasági szakbizottsága. Ha a további szavazások után végül jogerőre lép a törvény, akkor a romániai egészségügyi minisztérium dönthet majd arról, hogy milyen feltételrendszer alapján kaphatják meg az élelmiszerek jelzéseiket. Hasonló tájékoztató jeleket már több európai országban is alkalmaznak, mert az élelmiszer-tudományi szakértők úgy vélik, hogy ezek segítségével a fogyasztó könnyebben tájékozódhat az új rendszer szerint, mint a vásárlók számára sokszor bonyolult termékismertetők alapján.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.