Zöld nap szombaton a Millenárison

Zöld napot rendeznek szombaton a budapesti Millenáris parkban: napközben a gyerekeket várják a környezettudatosságot fejlesztő érdekes programokkal, este pedig a Föld órája kampány részeként a “nagyobbaknak” szerveznek közös villanyoltást és tűzfényes koncertet.

Mint azt Molnár Éva gyerekprogram-szervező az MTI-nek elmondta, a Legyen a Millenáris valóban Zöld! című szombati rendezvény csak az első egy új sorozatban, amellyel a Millenáris közvetlen környezetét bemutatva a gyerekeket megpróbálják játékosan bevonni a környezet megóvásába. A gyerekek segítségével például kiskertet alakítanak ki, amelybe a havonta megrendezett programokon mindig más zöldséget ültetnek. Most szombaton a hagymával kezdik, de később majd például paradicsomot is ültetnek. A gyerekek így folyamatosan figyelhetik, hogyan nőnek a zöldségek, s a termést majd le is szedhetik. A Millenáris park taváról tóbiológusok mesélnek kisebbeknek, akik megtudhatják, hogy milyen növények és halak élnek a tóban, hogyan fejlesztik azt, hogyan tartják tisztán a vizét. Ornitológusok segítségével pedig a parkban fészkelő madarakkal ismerkedhetnek meg a családok.

A beszélgetések és előadások mellett gyerekjóga, drámafoglalkozások, zene és tánc színesítik a napot. Délelőtt 11 órakor például Hedry Mária és Radványi Balázs Kukameséje látható, amely az újrahasznosítás, a környezetkímélő kultúra és a szelektív szemétgyűjtés világába vezeti be a gyerekeket Fém Feri, Poli Eszter, Papír Pali, Komposzt anyó és társaik segítségével. Délután 4 órakor pedig az Alma zenekar koncertjére várják a családokat. Este a Föld órája elnevezésű kampányhoz kapcsolódó rendezvénynek ad otthont a Millenáris park. A Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi és energiatakarékossági akciója keretében szombat este egy órára a világ 133 országának több ezer településén, számos híres épületen, rengeteg vállalatnál és sokmillió háztartásban kialszanak a fények.

A Millenárison már este 7 órától együtt készülhetünk a Föld órájára: lesz alkotóház, ahol a fenntarthatóság jegyében hulladékból készíthetnek különböző tárgyakat a vállalkozó kedvűek, gyűjtő használt telefonok és akkumulátorok számára, a biciklivel érkezőket pedig almaosztás várja. A zenét a Tai Chi Teacher zenekar és a Heaven Street Seven biztosítja. Mint mindenhol máshol a világon, a Millenárison is este fél 9-kor jön el a villanyoltás ideje: a Föld óráját lampionokkal, tűzgyújtással, tűzzsonglőrök táncával ünnepelheti a közönség. Ekkor adják át a Magyar Telekom “hello holnap!” programjában meghirdetett pályázatra beérkezett legjobb fogadalmaknak, vállalásoknak járó díjakat is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.