"Zöld minimum" elfogadására szeretné ösztönözni a pártokat a választások előtt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Zöld minimum a pártoknak

“Zöld minimum” elfogadására szeretné ösztönözni a pártokat a választások előtt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Az ombudsman hivatalában tagnap tartott sajtóbeszélgetésen Zlinszky János, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatala stratégia és tudományos főosztályának vezetője a múlt decemberi koppenhágai ENSZ-klímakonferenciáról szólva kiemelte: az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak megfékezéséhez elengedhetetlen, hogy a közeljövőben hozandó politikai döntések konkrétumokat tartalmazzanak. Mint mondta: 2050-re “dekarbonizálni” kell a magyar gazdaságot, azaz akkora már csak elenyésző lehet a szén-dioxid-kibocsátás. Szerinte minden olyan alku abszurd, amely azt latolgatja, hogy ezt mennyivel lehet túllépni. “Ez ahhoz lenne hasonló, mint amikor valaki azon alkudozna, hogy hány lépéssel mehet túl a szakadék szélén” – hangsúlyozta.

A magyar küldöttek csalódottak ugyan a klímacsúcs kudarca miatt, de a nemzetközi tárgyalások akadozása nem lehet indok arra, hogy nemzeti szinten ne lehessen elkezdeni a cselekvést. Szerinte az intézkedéseket már most el kell indítani önkormányzati szinten is, miközben tart a tárgyalás arról, hogy a globális terheket miként osszák el. Magyarország a lehetőség kapujában áll, mivel a választások miatt fél évig gyakorlati politikai diskurzusra lehet számítani. Politikai vita fog kezdődni arról, hogy az ország milyen célokat akar követni és azokat milyen eszközökkel éri el, a pártok a maguk megoldásait kínálják majd – mondta.

Az ombudsman hivatala ehhez a vitához akar azzal a figyelmeztetéssel hozzájárulni, hogy ebben a globális krízisben lennie kell olyan politikai minimumnak, “egy zöld minimumnak”, ami nem vita tárgya a pártok között, amivel kapcsolatban nem lehet “lefelé licitálni”; ne lehessen azt ígérni, hogy az egyik párt hatalomra kerülése esetén több szén-dioxidot lehet a levegőbe bocsátani. A minimum eléréshez alkalmazott eszközökön azonban lehessen vitatkozni – tette hozzá.

Láng István akadémikus, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke ehhez kapcsolódva elmondta: elkészült az ország éghajlatvédelmi kerettörvényének tervezete is, amelynek megalkotásakor számoltak azzal is, hogy a klímacsúcs eredménytelen lesz. A kudarc azonban nem befolyásolja azt, hogy Magyarországnak hatékony lépéseket kell tennie az éghajlatváltozással járó problémák kezelésére. A tervezetet ma vitatja meg a tanács.

Ajánlott tartalom

Letették a Duna-parti városnegyed-fejlesztésének az alapkövét

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.