Zöld kémia és klímakutatás a világfórumon

A klímakutatás aktuális kérdéseiről, a „zöld kémiáról” és az agykutatás legújabb eredményeiről is szó esett a Tudomány Világfóruma (WSF) tegnapi nyitónapján megrendezett harmadik plenáris ülésen, amelynek előadói a felemelkedőben lévő új tudományterületeket mutatták be.

Sir Brian Hoskins, a londoni Imperial College klímakutatással foglalkozó Grantham Intézetének igazgatója kiemelte a hosszú távú hőmérséklet-előrejelzések nagyfokú bizonytalanságát. Mint mondta, egyes jóslatok ezzel együtt riasztóak, így például az, mely szerint az állandóan fagyott talajú északi területeken nem kevesebb, mint nyolc Celsius-fokos felmelegedés várható. Más adatok már most aggodalomra adnak okot: a tengerszint emelkedése jelenleg átlagosan 3 milliméter évente, azaz 3 cm minden évtizedben. „Egyre jobban értjük, pontosabban szimuláljuk és jelezzük előre a klímarendszert, de még sok kihívás áll tudományunk előtt” – összegezte véleményét a kutató. Richard A. Mathies, a Kaliforniai Egyetemhez tartozó Berkeley Center for Green Chemistry professzora a „kémia zöldítéséről” beszélt. Kifejtette: nemrég alapított központjuk célja a fenntartható „kémiai gazdaság” megvalósítása, valamint generációs fordulat elérése a vegyi termékek termelésében és felhasználásában. Erre azért van szükség, mert a globális vegyipari termelés sokkal gyorsabban nő, mint a maga is gyorsan bővülő világnépesség, és ez jelentős nyomást fejt ki a szűkös természeti erőforrásokra és a hulladékkezelésre. Richard A. Mathies szerint e célok elérésére az oktatás az egyik kulcs, központjukban ezért több tudományágat – vegyészetet, környezetvédelmet, orvostudományt – integráló képzést kínálnak az egyetemistáknak. „A cél az, hogy minden leendő molekuláris kutatót a fenntarthatóságra neveljünk” – fogalmazott.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.