Zöld karácsonyt mindenkinek!

Karácsonyi energiatakarékossági tippek a Schneider Electrictől.

Karácsony közeledtével egyre szaporodnak a házakon a csillogó fényfüzérek, és sokan örömmel készülődnek az otthon, vagy épp rokonoknál eltöltött örömteli napokra. A világító díszek energiafogyasztása, a rokonlátogatáskor üresen maradó lakás fűtése és a távollétünkkor véletlenül standby üzemmódban felejtett elektromos készülékek azonban jóval csökkenthetik az ajándékvásárlás miatt amúgy is megcsappant decemberi költségvetésünket. Megfelelő megoldások és eszközök alkalmazásával azonban mindvégig gondtalanul tölthetjük az ünnep boldog perceit.

A magas energiaköltségek miatt nem kell lemondanunk házunk vagy lakásunk fénydekorációjáról, ha energiahatékonyabb, LED-es izzófüzéreket választunk. Ezek nem csupán kevesebb áramot fogyasztanak, de élettartamuk is jóval hosszabb, mint a hagyományos izzósoroké. Még több energiát spórolhatunk, ha időkapcsolóval látjuk el a fényfüzérek áramforrását, vagyis, beállítjuk, hogy az izzók sötétedéstől reggelig világítsanak, napközben pedig lekapcsolt állapotban maradjanak.

A szülők, rokonok meglátogatása alatt üresen maradó lakás átgondolt fűtésével is jelentősen csökkenthetjük villanyszámlánkat. Nélkülözhetetlen például a helyiségek fűtéséhez egy programozható termosztát, amely távollétünk alatt megfelelő, ám csökkentett hőfokon tartja a lakás hőmérsékletét, amelyet hazaérkezésünkkor egy gyors felfűtéssel tehetünk kellemessé. Hasonló hatást érhetünk el olyan riasztórendszer beépítésével, amely élesítéskor szintén csökkenti a lakás hőmérsékletét, deaktiváláskor pedig a megszokott szintre állítja vissza a fűtést. Amennyiben otthon maradunk, ablaknyitáskor, szellőztetéskor a hőfok csökkenését érzékelve a fűtést lekapcsoló Schneider Electric rendszerrel takaríthatunk meg energiát.

A távollétünkkor véletlenül készenléti üzemmódban felejtett elektromos készülékek – televíziók, számítógépek, hifi berendezések – évente érezhető összeggel teszik magasabbá villanyszámlánkat. A Schneider Electric CONNECT rádiós rendszerébe akár utólag is beépíthető dugalj-adapterek a standby eszközöket egyetlen gombnyomással áramtalanítják, jelentős mennyiségű energiát megtakarítva ezzel. Az áramtalanítás akár időprogramhoz is köthető.
Így karácsonykor nem lesz más dolgunk, mint bejgli-illatba burkolózva a karácsonyfa alatt ajándékaink bontogatásával tölteni az időt.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.