Zöld Kampusz létesült Zalaegerszegen

Csaknem 143 millió forint európai uniós támogatással Zöld Kampusz létesült a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán.

Az intézmény közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a napokban zárult projekt egyik eredményeként sikerült csökkenteni a kampusz környezeti terhelését. A 11 hektáros parkos területen olyan szemléletformáló kampányt indítottak, amely a környezettudatos életmód lehetőségeire, előnyeire hívja fel a figyelmet. A projekt során közel 3 ezer diák járta végig a tanösvényt, és a feladványokon, versenyeken keresztül ismerkedhetett meg a fenntartható életmóddal – idézték Halász Imrét, a BGF Gazdálkodási Karának dékánját a közleményben.

A beruházás keretében sor került a tanszéki épület komplett épületenergetikai felújításra, korszerűsítették a hő- és tetőszigetelést, valamint a fűtésrendszert. Kiépítettek egy esővíz-hasznosító rendszert, így csökkenteni tudják az intézmény vízfogyasztását. A szervezett komposztálás lehetővé teszi a kar területén keletkező nagy mennyiségű zöld hulladék hasznosítását, míg a keletkező humuszt a minta bio-kertben használják fel.

A projekt eredményeként 2013. november végén a kar környezetirányítási rendszere tanúsítványt kapott, amely hosszú távon szolgálja a felsőoktatási intézmény környezetpolitikájának érvényesülését.

A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt szorosan illeszkedik a zalai megyeszékhely Ökováros programjához.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.