Zöld Kampusz létesül Zalaegerszegen

Esővíz-hasznosítás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, épületenergetikai felújítások, Tanösvény és szakmai rendezvények – csak néhány a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU támogatásból megvalósuló projekt elemei közül.

A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt szorosan illeszkedik Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ökováros programjához is. A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU-támogatásból valósul meg a Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt. A beruházás eredményeként – egyebek mellett – a tanszéki épületen komplett épületenergetikai felújításra került sor, mely során korszerűsítették a hő- és tetőszigetelést, valamint a fűtésrendszert.  A projekt során bevezetésre kerül a környezetirányítási rendszer, melynek köszönhetően csökken a Kampusz hulladéktermelése, valamint kiépítésre kerül az esővíz-hasznosító rendszer, ami a Kar vízfogyasztásának csökkenéséhez járul hozzá. A Kampusz közel 17 hektáros területén keletkező nagy mennyiségű zöld hulladék hasznosítására kiépül a szervezett komposztálás. A keletkező humuszt a Kar minta bio-kertjében használják fel. A kampusz két központi területén pedig szelektív hulladékgyűjtő-sziget jön létre.A komplex fenntarthatósági program során a hallgatók és oktatók mellett a lakosság konferenciák, fesztiválok, vetélkedők és a Kampusz területén kialakításra kerülő Tanösvény segítségével megismerkedhetnek az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó fejlesztésekkel és a fenntartható életmód elemeivel.

A projekt első rendezvényére, a Fenntarthatósági Konferenciára október 30-án kerül sor. „Hazánkban sajnos kevéssé elterjedt a környezettudatos gondolkodás. Ennek egyik legfőbb oka az alulinformáltság, így legfontosabb feladatunk a követendő viselkedésminták bemutatása, megismertetése. Szeretnénk, ha a fenntarthatóság, mint értékrend megerősödne, és a mintaprojekt tevékenységei elérhető példaként szolgálnának a projekt, illetve a programok iránt érdeklődők számára” – emelte ki dr. Solt Katalin, a BGF Gazdálkodási Karának dékánja.A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt szorosan illeszkedik Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ökováros programjához.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.