Zöld kalandok a Tisza-tónál – Új szemléletű fesztivál Sarudon

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg augusztus 13. és 15. között a Tó-vidék Fesztivált a sarudi Tisza-tó partján. A fesztivál különlegessége, hogy valamennyi programján környezetbarát megoldásokat, a mindennapi vidéki élet fenntarthatóbbá tételének példáit mutatják be.

Sarud község önkormányzata uniós pályázati forrásból rendezi meg a Tó-vidék Fesztivált, amelynek célja, hogy felhívja a környéken élők és a fesztivál vendégeinek figyelmét a Tisza-tó páratlan szépségére, a régió kiaknázatlan természeti adottságaira – mondta az MTI-nek Lőrincz Zsuzsa szakmai koordinátor.
A fesztivál Tanya-programjain megelevenednek a régi Tisza-tavi hagyományok és a mai praktikák. A 13 berendezett vendégváró portán a vidéki életmód mellett megismerkedhetnek a látogatók a környezetbarát építészeti megoldásokkal, a helyi termékek fogyasztásának jelentőségével, és a megújuló energiák használatával. A tanyákon naponta több alkalommal is szakértők tartanak interaktív előadásokat.

Számos zöld és civil szervezet szakmai programjain is részt vehetnek az érdeklődők. Készíthetnek például saját tervezésű vászonszatyrot a Pécsi Zöld Körrel, vagy aszalhatnak gyümölcsöket az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel, megkóstolhatják a Gaia Biofarm reform és bio élelmiszereit, de megismerkedhetnek a fegyverkovácsolás művészetével is.
Játékos kalandtúrákat is kínál a fesztivál, szombatra kerékpáros, vasárnapra csónakos kincskeresést szerveznek.
A Tó-vidék Fesztivál alkalmából elkészítették a Tisza-tó Zöld Térképe online és nyomtatott kiadását is, ennek segítségével megtalálhatók a helyi termelők, a javítóműhelyek, kölcsönzők, és a házi tejet áruló pontok.
Fellép a fesztiválon Kovács Kati, az Irigy Hónaljmirigy, a Kistehén tánczenekar, Szőke András pedig saját környezettudatossági tapasztalatairól mesél a közönségnek Talajmasszázs című produkciójában.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.