Zöld Informatika a BGF képzésein

Teret nyer a „Green IT”, azaz a „Zöld Informatika” a BGF gazdaságinformatikus és web-programozói képzésein, ahol elsőként vezetik majd be a Főiskola saját fejlesztésű, platform független digitális tananyagát.

A multimédiás tanulófelületek kialakításával nem csak a tan- és segédanyagokat érhetik el a hallgatók saját informatikai, mobilkommunikációs eszközeiken keresztül, de a számonkérés is elektronikusan zajlik majd. A fejlesztés eredményeként jelentősen csökken a képzés papírfelhasználása, a hallgatók pedig parkokban, kávézókban, vagy akár vízparton is készülhetnek óráikra jegyzetcipelés nélkül.

A munkaadókkal együttműködve 15, elsősorban a gazdaságinformatikus és a web-programozó alapképzési, illetve felsőfokú (felsőoktatási) szakképzési szakokhoz kapcsolódó komplex, a Bologna-rendszerű oktatással konform digitális tananyagot dolgoz ki a Budapesti Gazdasági Főiskola egy mintegy 89 millió forint értékű TÁMOP támogatásból megvalósuló informatikai képzésfejlesztési európai uniós pályázat keretén belül.

„A mai főiskolai, egyetemi hallgatók többsége szinte folyamatosan az okostelefonját, táblagépét, laptopját és egyéb digitális kütyüjét „nyúzza”. Utazás során, a büfében, néha még az órán is. A Budapesti Gazdasági Főiskola által fejlesztett platformfüggetlen tananyag lehetővé teszi, hogy minden hallgató a saját eszközén keresztül kapcsolódhasson a rendszerhez, és vegyen részt az órán. Az oktatott anyagot kiegészítő multimédiás file-okat – videófelvételeket, ábrákat, grafikonokat, animációkat, fotókat, filmfelvételeket – az előadás alatt azonnal megnyithatják a hallgatók.

Ez a fajta oktatási rendszer azokon a képzéseken, szemináriumokon, előadásokon lehet hasznos, ahol a vizualizáció fontos kiegészítő eleme a tananyagnak” – emeli ki dr. Gubán Ákos, a BGF Gazdaságinformatika Intézeti Tanszékének és a projektnek a vezetője. „A rendszer másik előnye, hogy nagyban segíti az órán kívüli tanulást, felkészülést, mivel a hallgatók utazás, vagy bármilyen más elfoglaltság mellett is kapcsolódni tudnak a tananyaghoz, és így helytől függetlenül tanulhatnak, készülhetnek” – teszi hozzá a tanszékvezető.

A fejlesztés eredményeként létrejövő rendszer lehetővé teszi, hogy 4 képzési modul 15 tananyagában csökkenjen a papírfelhasználás, mivel a hallgatók a képzési anyagot, a segédanyagokat, de még a számonkérést is elektronikusan kapják, illetve intézhetik. A megoldásnak köszönhetően jelentősen csökken ezeknek a képzéseknek az ökológiai lábnyoma.

A szöveges tartalmak szakmai lektorálása a napokban fejeződött be. Az animációkat, vizuális elemeket is tartalmazó anyagrész a fejlesztők szerint várhatóan a nyár közepére készülhet el, így szeptemberben néhány kiválasztott tantárgyból előre láthatóan elindulhat a próbaoktatás. A tervek szerint a hallgatók az intézmény által biztosított táblagépeken keresztül érhetik majd el a komplex oktatási rendszert.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.