Zöld homlokzat a felhőkarcolón

A holland jelenség után már Szingapúr belvárosában is hamarosan egy környezetbarát toronyház fog emelkedni üveges társai között, írja az inhabitat.com.

A WOHA építkezési vállalat tervezésében készülő felhőkarcoló az Oasia Downtown nevet kapta, és szó szerinti zöld borítást fog kapni, hiszen falai mentén dús növényzet fog zöldellni. Mi több, megannyi szintjén egymás alatt és felett sorakozó kerteket fognak berendezni, ráadásul természetes klímarendszere még energiát is megtakarít majd. Az Oasia Downtown, mire 2014-ben megnyithatja kapuit, a világ legnagyobb növényekkel benőtt tornya lesz. Az épület a tervek szerint üreges, és a helységek falai hiányosak, hogy ott kerüljön aztán kiállításra a dús növényzet – fák, virágok és kúszónövények sora. Ezen kívül négy emelet verandás elrendezést kap, hogy így parkszerű élményt nyújtson az odalátogatóknak.

oasia downtown

Az építmény nyitott szerkezetéből adódóan kellő mennyiségű természetes hűtéssel fog rendelkezni, melyet még maguk a növények és az árnyékolás is fokoz. Hogyha még sincs kellő szél, abban az esetben nagyméretű, de energiatakarékos ventilátorok ereszthetőek le a plafonokról. Az építményben hotel, bár és éttermek kapnak helyet, koronázásul pedig egy különleges kert is fog virágozni a torony tetején. Az Oasia Downtown, mint a nagy örömünkre egyre több más környezetbarát építmény, amellett, hogy zöldebbé teszi a környéket, talán segíthet a városlakóknak abban is, hogy ismét közel kerüljenek a természethez.

oasia downtown

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.