Elkészült a "Zöld Elek a régió fenntartható fejlődéséért" projektben egy hiánypótló kutatás az Észak-magyarországi régióról.

Zöld Elek közvélemény-kutatást folytatott

Elkészült a “Zöld Elek a régió fenntartható fejlődéséért” projektben egy hiánypótló kutatás az Észak-magyarországi régióról.

Alapítványunk az ÚMFT keretében az Európai Unió támogatásával “Zöld Elek a régió fenntartható fejlődéséért” címmel kommunikációs kampány hajt végre.

A kampány tartalmilag két alapvető részre osztható, időben pedig egy évig tart. Az első szakasz témája a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának hangsúlyozása, a második szakasz témája a energiatakarékos technológiák alkalmazása az építések során.

A hatékony elérés érdekében célszerűnek tartjuk a helyes, és jövőbe mutató megoldási módszerek megszemélyesítését, ezért alkottuk meg a kampány központi figuráját, a rajzfilmek supermanjéhez hasonló figurát Zöld Eleket.

A kampány előkészítő szakaszában egy hiánypótló közvélemény-kutatást folytattunk a TeleQuest Kft. segítségével 500 fős mintával.

Fontos megállapítások a kutatásból:

Szelektív hulladékkezelés témában:

1.A minta 81,1 százaléka legalább egy féle hulladékot szelektíven gyűjt, a nem szelektíven gyűjtők aránya 18,9 százalék, ám e csoport több mit fele is úgy véli, hogy van legalább egy olyan hulladék, melyet szelektíven kellene gyűjtenie. Azaz a hulladékkezelésnek ezt a formáját csak a minta 8,9 százaléka utasítja el teljes mértékben.

2.Tanulság, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fogalma elsődlegesen a hulladékgyűjtő szigeteken megtalálható típusokat aktiválja (műanyag, papír, üveg), melyek között is messze kiemelkedik a műanyag hulladék gyűjtésének tudatossága.

3.Minden településtípus esetében az egyszemélyes háztartások azok, melyek a legkisebb arányban kezelik szelektíven a szemetét, különösen alacsony a községekben élő ilyen háztartások szelektív gyűjtési hajlandósága.
4.A hulladéklerakó-helyre történő szállítás 53,8 százalékban gyalog, 33,7 százalékban gépjárművel, míg 12,6 százalékban kerékpáron zajlik.

5.Pozitív jelnek tűnik, hogy a kényelmi megfontolások nem tűnnek lényegesnek, szemben az információhiánnyal és az infrastruktúra kiépültségével vagy a tárolási nehézségekkel.

6.A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban alapvetően pozitív a légkör: a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a szelektív gyűjtés megéri azt a macerát, ami ezzel jár, sőt a szemétszállítási díjat is lehet a segítségével csökkenteni, és úgy látják, hogy a témában könnyű tájékozódni is.

Energiatakarékos építési technológiák témában:

1.Az építési technológiák kapcsán a kérdezettek minden előnyt egyszerre akarnak, nincs prioritási sorrendjük, azaz nem kompromisszum készek az ár–tartósság–üzemeltetés hármas mentén, egyedül csak a kivitelezés időtartamából hajlandóak néhányan engedni.

2.A fő hangsúly a fűtési költség leszorításán van, melynek két eleme a szigetelés és a nyílászárócsere az esetek felében együttesen került alkalmazásra.

3.A napenergia hasznosítással kapcsolatban nagyok a várakozások érdemes az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra is koncentrálni.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.