Zöld autók versenyeztek (videó)

2011. május 1-jén tartották az alternatív hajtású járművek legjelentősebb európai versenyét Győrben.

A VI. Széchenyi Futamra 45 csapat 70 járművel nevezett – volt köztük napenergiával, hidrogénnel, sűrített levegővel, elektromossággal üzemelő két-, három- és négykerekű közlekedési eszköz egyaránt. A változékony időjárás ellenére több ezren látogattak ki a megyeszékhely belvárosában, a Nádor-aluljáró csomópontjánál kialakított helyszínre. A különleges környezetnek köszönhetően a Monaco-i Formula-1 események hangulatát idézték a versenyszámok, különösen a 60-70 km/h-val száguldozó elektromos gokartok futamai.  A magyar EU-elnökség kísérő programjaként lebonyolított rendezvényre ellátogatott Nagy Anna kormányszóvivő és Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A kormányszóvivő meglepő magabiztossággal közlekedett a boxutcában, s több járművet személyesen is kipróbált a pályán. Úgy fogalmazott, biztos benne, hogy amit látott, az jelentősen befolyásolja a jövő járműiparát, a XXI. század leendő technológiái fedezhetők fel ezekben az autókban és motorokban. Nagy Anna reméli, hogy a következő generációk életében valóban olyan nagy hangsúly kerül majd a környezetvédelemre, a tudatos energiagazdálkodásra, mint az a Széchenyi Futam résztvevői esetében már ma is megtapasztalható.

 
Petis László, a rendezvény főszervezője kiemelkedően pozitívnak értékelte a programot. A fokozódó nemzetközi érdeklődés mellett az indulók számának jelentős növekedése is arra utal, hogy fontos, mindannyiunk életét befolyásoló témát érintő fejlesztéseket generál az évről-évre megrendezett futam. Az innováció ügye mellett már egyetemista évei kezdetén elköteleződött fiatalember úgy látja, bár ez a verseny sokak számára leginkább a különböző technológiai újításokról szól, elsősorban maguk a fejlesztőcsapatok tagjai tekinthetők a jövő motorjainak.
Az idei Széchenyi Futam színvonalát jelzi, hogy a rendezvény főtámogatója, az Audi Hungaria a verseny helyszínén kiállította azt az Audi e-tron F09 elektromos koncepcióautót, amelyből csupán kettő példány létezik az egész világon.

Szintén az Audi jóvoltából nyolc egyetemi csapat tagjai németországi tanulmányúton vehetnek részt, egy csapatnak pedig egyéves támogatói szerződést ajánlott fel az autógyár. A VI. Széchenyi Futam eredményei és a hivatalos sajtófotók elérhetők a verseny honlapján, a www.szechenyifutam.hu címen, ahol képekkel és videókkal gazdagon illusztrált beszámoló olvasható a rendezvényről.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.