Zéró emissziós Wagner-opera a milánói Scalában

A környezetvédelem jegyében nyitja meg az olaszországi operaszezont a milánói Scala: Richard Wagner operáját egy napelemmel működő óriáskivetítőn láthatják azok, akik a kedd esti premierre nem tudnak bejutni a színházba.

A Scala idénynyitó darabja nem kizárólag az operaházban helyet foglaló kétezer díszvendégnek szól: Milánó egész városa láthatja és hallhatja A walkürt. A székesegyház előtti főtéren, a Viktor Emánuel egykori olasz királyról elnevezett, fedett sétáló udvaron állították fel azt az óriási képernyőt, melyen élőben közvetítik a Wagner-operát.     A szezonnyitó előadást minden évben kiviszik Milánó utcáira, az idei közvetítés érdekessége azonban, hogy ahhoz alternatív energiát használnak fel. A napelem működtette óriáskivetítőt az olasz Edison cég ajánlotta fel Milánónak.
Ahogy A walkürt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, 1883-ban a Scala volt az első történelmi színház Európában, ahol bevezették a villanyáramot. Az akkori dinamó ma is látható az opera melletti utcasarkon kiállítva. Most pedig az úgynevezett zéró emissziós előadások terén is élen jár a Scala.

A milánói operaház szezonnyitó előadásának bemutatója összesen nyolcvan tonna szén-dioxid kibocsátásával jár: negyven tonna a próbák és a premier során keletkezik, további negyven tonnát pedig a járműikkel érkező nézők termelnek. Ezt a CO2 mennyiséget a napelemes közvetítés ellentétételezi azokkal a feketefenyőkkel együtt, melyeket a szicíliai Messina közeli Mistrettában telepítenek az Edison szélenergia parkjában.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.