Zavar volt a paksi 3. blokkal

Műszaki probléma miatt le kellett állítani a paksi atomerőmű 3. blokkját. A hibát egy nap alatt elhárították, nukleáris biztonságra kiható esemény nem történt. Közben megkezdődött az 1. blokk szokásos karbantartása és fűtőelemcseréje, az urániumot tartalmazó rudak vasúton érkeztek.

Március 31-én meghibásodott a paksi atomerőmű 3. blokkjának egyik alkatrésze, ezért le kellett állítani az egységet. A művelet nem hatott ki a nukleáris biztonságra az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közlése szerint. A hibahelyet behatárolták, a zavart felszámolták. Megtörténtek az ilyen esetekre előírt próbák és ellenőrzések is, majd április 1-jén, a késő esti órákban újból rákapcsolták az országos hálózatra a blokk generátorait. A 3. blokk 100 százalékos teljesítményre való felterhelése másnap (április 2-án) hajnali 4 óra 20 percre fejeződött be.

A Világgazdaság érdeklődésére az OAH-nál közölték, hogy egy védelmi rendszeri vezérlés betáplálása megszűnt, mert egy tápegység

meghibásodott és a kismegszakítók leoldottak. Emiatt – a tervezési követelményeknek megfelelően – leállt a reaktor. Egy még eredeti szovjet alkatrész hibásodott meg. A kárelhárítás költségére vonatkozó kérdésre a hivatal nem válaszolt, mert ez nem hatósági kompetencia.

Még nem tudni, hogy valaki hibáztatható-e az esetért, és, ha igen, akkor ki. Az OAH-tól kapott tájékoztatás szerint a pontos okokat és felelősségeket az esemény ilyenkor szokásos kivizsgálása fogja megállapítani. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján nem valószínű, hogy szándékosság vagy gondatlanság váltotta ki az eseményt. „A nukleáris biztonsági filozófia fontos része, hogy az eseményeket elsősorban tapasztalatszerzési forrásnak tekintjük, amiből tanulni lehet, hogy a biztonság szintje fenntartható, folyamatosan emelhető legyen” – hangsúlyozták.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.