Zarif: folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról

A washingtoni kormányzat csütörtökön újabb kéttucatnyi vállalatot és magánszemélyt tett feketelistára a Teherán ellen hozott gazdasági szankciók megsértése miatt.

Irán folytatja az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat a nagyhatalmakkal az Egyesült Államok “nem helyénvaló gesztusa” ellenére is – közölte vasárnap Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter, az iráni gazdaságot sújtó amerikai szankciók néhány nappal ezelőtti kibővítésére utalva.

Az amerikai listabővítés miatt az iráni küldöttség pénteken megszakította az atomprogramról Bécsben folyó szakértői tárgyalásokat. A lépés Teherán szerint ellentmond a genfi megállapodás szellemének.

“Komoly szándékokkal folytatjuk a tárgyalásokat, jól megfontolt, célzott és helyénvaló választ adunk minden romboló jellegű és nem helyénvaló gesztusra” – írta Facebook-oldalán az iráni diplomácia vezetője.

“Tárgyalni és megállapodásra jutni nehéz feladat, vannak hullámvölgyek, ezzel a kezdetek óta számoltunk” – húzta alá Zarif.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi székhelyén hétfőn kezdődött, szakértői szintű tárgyalásokon a hatok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Franciaország, Németország – és Irán között létrejött november 24-i genfi megállapodás technikai megvalósításáról volt szó.

Kommentárok szerint az amerikai kormányzat a lépéssel jelezni akarta, hogy továbbra is nyomás alatt tartja Iránt.

A perzsa állam már többször figyelmeztetett arra, hogy a büntetőintézkedések szigorítása aláásná a hat hónapra megkötött genfi átmeneti megállapodást. A mostani washingtoni lépéssel kapcsolatban azonban megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy nem szigorításról van szó, hanem a már érvényben lévő szankciók betartatásáról.

A genfi megállapodás előirányozta, hogy bizonyos szankciók enyhítéséért cserébe Irán lemond nukleáris tevékenységének központi elemeiről. A Nyugat azzal gyanúsítja Teheránt, hogy békésnek nevezett atomprogramjának örve alatt valójában atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Irán tagadja ezt.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.